Архиви на министър на правосъдието от 1946-та година представиха в Монтана
Архиви на министър на правосъдието от 1946-та година представиха в Монтана / Петя Димитрова
Архиви на министър на правосъдието от 1946-та година представиха в Монтана
71844
Архиви на министър на правосъдието от 1946-та година представиха в Монтана
  • Архиви на министър на правосъдието от 1946-та година представиха в Монтана

С документална изложба за Любомир Коларов-министър на правосъдието през 1946 година, във второто правителство на Кимион Георгиев бе отбелязан Денят на юриста и 135-тата годишнина от приемането на Първата българска конституция - Търновската. Съдии, адвокати, прокурори и граждани се събраха в една от съдебните зали за откриването на изложбата по повод 120 години от рождението на Любомир Коларов. Документите в нея са осигурени от Централния държавен архив.

„Съдът е основен и единствен гарант за спазването на правата и свободите на гражданите, Правосъдието е вечно, защото и стремежът на хората към справедливост е вечен, заяви Диана Кузманова - председател на Окръжен съд Монтана. За да се доближим до тази справедливост, всички ние трябва да се борим в тази държава да има демократични закони и един независим съд.

Любомир Коларов започва политическата си дейност през 20-те години по време на управлението на земеделското правителство. След въстанието от 1923-та година се установява в Монтана като адвокат - общественик, кооперативен деец, политик. Подпредседател на Кооперативната популярна банка в Монтана и основател на Кооперативната болница. Непосредствено преди 9-ти септември, 1994 година е един от основателите на нелегалния комитет на Отечествен фронт. Издигнат от БЗНС като депутат в 26-тото Народно събрание. След март 1946 година назначен за министър на правосъдието в правителството на Кимон Георгиев.

За празника на юристите експерти от Държавния архив в Монтана направиха презентация за развитието на съдебната система в региона. Първият Окръжен съд е бил създаден през 1978 г. в Лом и негов председател е бил известния етнограф Димитър Маринов. Същата година е открит и съда в Берковица. Три години по-късно започва работа и съда в Монтана.