Дарение в монтана
Дарение в монтана / Иван Димитров
За девети път колегията на Националния археологически институт с музей към БАН спазиха добрата традиция и направиха дарение на отделението по неонатология в монтанската болница - три инхалатора и три детски креватчета за недоносените бебета. Изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД – Монтана д-р Тони Тодоров и завеждащият отделението по неонатология д-р Антоанета Блажева благодариха за помощта на директора на института доц. д-р Христо Попов и археолога Тони Керацева.

 За девета, макар и не поредна година, правим преди Коледа това дарение с лични средства, събрани от археолозите в института. Първата ни кампания преди 12 години започна след едно трогателно телевизионно предаване в което се разказваше как в Монтана не достигат кувьозите и едва ли не лекарите трябва да решават кое дете да живее, и кое не. Това буквално ни разплака и спонтанно решихме да направим нещо. С годините вече ни свързва сърдечно приятелство с медиците и ръководството на болницата, впечатлени сме от професионализма им, каза доц. Попов. Той използва възможността да благодари на лекарите от нашата болница, които през лятото са оказвали медицинска помощ на археолози от екипа, който е правил проучвания за находки в региона по трасето на бъдещия нов път Е-79, който се предвижда да се изгради.

Дарение в Монтана
Иван Димитров

Инхалаторите са от ново поколение, те ще заместят тези, които институтът ни дари през 2011 г., каза завеждащият отделението по неонатология д-р Антоанета Блажева. Тя припомни някои от даренията на археолозите през годините, като подчерта, че всички те са били практични и веднага са влезли в работата, тъй като са закупувани по поръчка на лекарите и акушерките, а не са правени заради търсен пиар ефект. Изпълнителният директор на МБАЛ-Монтана д-р Тони Тодоров подчерта, че на територията на трите области Видин, Монтана, Враца това е единственото отделение по неонатология от второ ниво на компетентност и го сравни метафорично с Майчин дом на Северозапада, защото тук избират да раждат майки и се насочват проблемни новородени бебета от Бяла Слатина до Видин, от Дунава до Балкана.
Родилното отделение и неонатологията в момента са пълни, спешни случаи не се връщат, като пациентки се настаняват временно на легла в отделението по хирургия, каза д-р Блажева.

Новородените от началото на годината са 688, раждаемостта като цяло в Северозапада не нараства, но се увеличава делът на недоносени и проблемни бебета.