АЕЦ Козлодуй
АЕЦ Козлодуй / АЕЦ
Преди 15 години, на 18 септември 2004 г., „АЕЦ Козлодуй” ЕАД регистрира първата сделка за продажба на електрическа енергия по свободно договорени цени, с което постави началото на процеса на либерализацията на енергийния пазар в България.

В годините АЕЦ „Козлодуй” извървя дълъг път на развитие, успешно се справи с пазарните предизвикателства и заслужено зае мястото на ключов пазарен участник в борсовата търговия. Благодарение на гарантираната сигурност и надеждност на доставките, „АЕЦ Козлодуй” ЕАД е предпочитан бизнес партньор за широк кръг пазарни участници, опериращи както у нас, така и на регионалните пазари, сочат от централата.

Годишният дял на реализираната на свободния пазар нетна активна енергия от атомната централа през 2018 г. достигна 84%. Благодарение на получените приходи финансовото състояние на Дружеството е стабилно. Това е важно условие за изпълнение в пълен обем на приоритетните и амбициозни проекти за развитие, благодарение на които АЕЦ „Козлодуй” се нарежда в челните редици на най-добрите атомни централи в света.