/ / Thinkstock/Getty Images
По обвинение на Районна прокуратура-Видин Е. Ванков е предаден на съд за въвеждане в заблуждение с цел имотна облага - престъпление по чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс. Обвиняемият Ванков упражнявал адвокатска професия и като такъв бил познат на Цв. Рангелов и на сина му Д.

Непълнолетен отива на съд за поредна кражба

Възрастният мъж от 2004 г. живял под наем в общинско жилище в гр. Видин, а синът му със снахата – П. Рангелова, работили в Германия. Тримата отдавна имали желание при евентуална възможност да закупят този имот, който представлявал частна общинска собственост.

В началото на м. март 2017 г. Цв. Рангелов се срещнал с обвиняемия Ванков и го попитал относно процедурата за закупуване на общинското жилище, в което живеел под наем, необходимите документи и като цяло за реда. Адвокатът му отговорил, че съдействал на други лица за много такива покупки и знаел „как стават нещата“. Той заявил още, че сам щял да уреди всичко, само трябвало да бъде упълномощен да представлява купувача пред Община Видин.

Шофьори, засечени за пореден път да шофират без книжки, влизат в затвора

Няколко дни след тази среща Ванков отишъл във въпросното жилище под предлог, че трябва да го снима с цел изготвяне на оценка на имота, уточнил квадратурата и уверил Цв. Рангелов, че „познава жена в Общината“, която ще му съдейства.

Адвокатът бил настоятелен и не след дълго отново посетил възрастния мъж, като му заявил, че покупката на жилището ще струва 6500 лева, като в тази цена се включвал и хонорарът му. Цв. Рангелов обсъдил това предложение със сина си, който в началото на м. април 2017 г., заедно с жена си, пристигнал от Германия в гр. Видин.

На състоялата се среща Ванков обяснил на тримата реда за закупуване на конкретното жилище, което, по думите му, включвало подаването на заявление в Общината, оценката на жилището от комисията и участието в търга. Той уверил представителите на семейството, че всички процедури обикновено отнемали един месец, но той щял да ги придвижи за две седмици.

Условна присъда за шофьор, причинил тежки травми на друг мъж

Обвиняемият заявил, че цената на жилището е 6200 лева и още 1000 лева са разходи за адвокатския му хонорар. Разликата с първоначално посочената от него сума той обяснил с това, че трябвало да бъде по-сигурен, че ще спечели търга и затова щял да предложи по-голяма цена.

На следващия ден на името на Ванков било издадено пълномощно и сумата в размер на 7200 лева била преведена на банковата му сметка. След завръщането на Д. и П. Рангелови в Германия те продължили да контактуват с адвоката по телефон. В продължение на два месеца той ги уверявал, че „нещата били към финала“.

Двама непълнолетни братя с наложени наказания за грабеж

Обезпокоен от случващото се Цв. Рангелов отишъл в Община Видин, за да провери до къде стигнала процедура по закупуването на имота и установил, че не са били подавани никакви искания за придобиване на въпросното жилище.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото срещу Е. Ванков, обвинен за извършена от него измама и не възстановил до настоящия момент причинените на семейството Рангелови щети.
 
 
Апелативна прокуратура София