6 520 лева събраха монтанчани  за болно дете от Монтана на рок-концерт
6 520 лева събраха монтанчани за болно дете от Монтана на рок-концерт / netinfo

Сумата е събрана на старта на благотворителната кампания в Монтана в помощ на 11-годишно болно момиченце, подета от фондацията на освободените от Либия медици д-р Здравко Георгиев, съпругата му Кристияна Вълчева и Валя Червеняшка.

С концерт на рок-група Б.Т.Р. и подгряващата ученическа група “Дъ стуунс” на площад „Жеравица” започна хуманната акция, чиято цел бе да събере необходимите 300 хиляди лева за животоспасяваща костно-мозъчна трансплантация на болно от левкемия дете, която ще бъде извършена във Франция.

На сцената до култовите рокаджии се качиха кметът Златко Живков, председателят на фондация „6-ти май” д-р Здравко Георгиев и народният представител на Монтана доц. Борислав Великов, за да дадат начало на акцията. Местни монтански фирми и хора с големи сърца събраха 6 520 лева на рок-концерта в неделя.

От медиците благотворителната щафета поемат две ученически групи от Монтана – „Турлашки напеви” на езиковата гимназия и танцувална работилница „Етнос” на Пето училище „Христо Ботев”, където учи болното момиченце. Двата състава организират благотворителни концерти на 23 и 24 юни.

Фондацията на българските медици „6-ти май” е регистрирана след завръщането им в родината. Това е датата, на която медиците бяха осъдени за първи път на смърт. Целта на фондацията е да помага на невинно задържани, малтретирани, измъчвани хора по целия свят. Както те самите казват, „ще помагаме на хора в беда”. По-глобалната цел на фондацията е премахването на смъртното наказание там, където то все още съществува.