/ iStock/Getty Images
Видин е сред общините, готови да предоставят жилища на командировани медици, в помощ на МБАЛ "СВ. Петка", съобщиха от Общината

Това е във връзка с програмата, която се разработва от здравното министерство, съвместно с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), насочена към обезпечаване на медицински кадри там, където те липсват.

19 нови случаи на COVID-19 във Видинско, починаха двама мъже

В началото на епидемичната обстановка заради COVID-19, Община Видин предостави ,с решение на Общинския съвет, две жилища на лекари от други градове в страната, които да помагат в МБАЛ "Св. Петка".

При необходимост има готовност да се предоставят още три напълно обзаведени общински жилища, като се поемат разходите за консумативи. Освен общински жилища за лекари и медицински специалисти, програмата ще осигури и допълнително финансиране за заплати, съобщават от Сдружението.

Предстои здравното министерство и НСОРБ да уточнят конкретните параметри на механизма, който ще гарантира здравеопазването във всяка точка на страната в условията на пандемия.

Предвижда се промяна и в наредбата за специализациите, с която ще бъде дадена възможност те да се провеждат и в общинските и някои от областните болници.