/ ThinkStock/Getty Images
Община Видин съвместно с Националния институт по археология ще поискат от следващото правителство да заделят от бюджета на страната поне 500 000 лева за проучвания и разкопки на обектите Рациария и Антична Бонония. Това съобщи кметът на Видин Цветан Ценков.

Той и зам. кметът Борислава Борисова посетиха днес обект Антична Бонония, където ръководителят на проучването доц. д-р Здравко Димитров съобщи, че работата продължава със средства от общината до края на месеца.

Продължава археологическото проучване на антична Бонония

Община Видин е осигурила 20 000 лева за проучванията през тази година, но те не са достатъчни. Затова искаме от следващите български правителства да заделят поне по 500 000 лева за двата обекта - Антична Бонония и Рациария, защото те са свързани, притежават огромен потенциал, чрез който могат да бъдат привлечени туристи от цял свят, каза при посещението си днес на обекта Ценков.

Предстои да започнат проучвания и около старинната крепост "Баба Вида", а общината има ангажимент туристите да видят всички дадености, които притежава този край.

 
БТА