/ ThinkStock/Getty Images
Дружеството по енергетика ще бъде създадено от община Видин до края на месец март, което ще се занимава с най-важните проекти в тази област. Това съобщи кметът на града Цветан Ценков на проведеното обществено обсъжда на бюджета на общината за тази година.

Това дружество ще отговаря за цялостната подмяна на осветителните тела в град Видин и 33-те населени места от общината. В него ще бъдат наети екип от експерти, които ще отговарят и за проектите, които касаят чистотата на въздуха и фините прахови частици във Видин.

Община Видин въведе електронна услуга за плащане на данъци и такси

Основно дружество ще отговаря и за създаването на малки енергийни мощности от 30 до 50 киловата във всяко училище, детска градина или обществена сграда, както и на кметствата в населените места и стопанските дворове.

Новият програмен период дава огромни възможности за кандидатстването с проекти за създаване на енергийни мощности.Община Видин ще може чрез тях да изгради общо между 5 и 10 мегаватови мощности за производство на електрическа енергия.

"Очаква се в рамките на година дружеството по енергетика да получи лиценз и да продава ток и тези средства да влизат в бюджета на общината", каза Ценков.
БТА