/ Областна управа - Видин
От днес 7 ноември средновековната крепост "Баба Вида“ отново е отворена за посетители. Туристите ще я разглеждат по алтернативен маршрут, който ще гарантира тяхното здраве и безопасност.

Отварянето на националния паметник става със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет на Видин Юлиян Петров.

Спряха достъпа до средновековната крепост „Баба Вида“ след нови срутвания

В заповедта е определен маршрута за разглеждане на "Баба Вида“- Входна кула, Външен двор посока Летен театър, Рампа, Вътрешен двор (каре). В заповедта се уточнява, че входът към вътрешния двор (каре) остава затворен за неопределено време. Компроментираните участъци, където е констатирано частично срутване, падане на тухли и камъни, са обезопасени.

Обходният маршрут за посетители е определен, след като комисия от Община Видин вчера направи пореден оглед в паметника на културата и се взе решение за отварянето му, уточни Юлиян Петров. Той допълни че днес се очаква във Видин да пристигне и регионалния представител на Министерство на културата, за да се запознае с новата ситуация.

Четири дни остана затворена средновековната крепост за посетители. Тя бе затворена след като бе регистрирано ново срутване, трето поред за последните месеци, този път не е на външната стена на крепостта, а във втория вътрешен двор, над входа.

Към момента мястото, където са паднали камъни, хоросан и има цепнатини в основния камък, над свода на входа, водещ до вътрешния двор на крепостта, е обезопасено.
Агенция „Фокус“