Регионалният исторически музей във Видин е изпратил писмо до министъра на културата, държавната и общинска администрация, в което уведомява за ново срутване на крепостта „Баба Вида“. Това съобщиха от областната управа.

Зам.областният управител Ани Арутюнян е посетила мястото, където се е запознала с проблема. Тя изрази своята загриженост към последвалите разрушения по каменната зидария на бойната кула в емблематичната за Видин средновековна крепост.

Срути се част от стената на крепостта „Баба Вида“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” е направила предписания към Община Видин за спешни аварийни ремонтни дейности, допълниха от областната управа. От там напомнят още, че с решение на Министерски съвет от 2017 г.  управлението върху историческия обект е предоставено на местната управа за срок от 10 години с ангажимент да стопанисва имота.

Сигнал за първото срутване на част от средновековната крепост бе подаден на 24 август. Тогава от ръководството на Регионалния исторически музей във Видин заявиха, че са изпратили протокол за състоянието на крепостта до Министерството на културата още на 8 август.

Росица Кирова: Община Видин е получила безвъзмездното право на управление на „Баба Вида“

Още в същия ден областният управител Иво Атанасов поиска информация от местната управа за изразходваните до момента средства за поддръжка на Средновековната крепост, наличната техническа документация (инвестиционен проект, разрешение за строеж и др.), свързана с поддържане и опазване на недвижимата културна ценност в дългосрочен план, както и дали историческият символ на града „Баба Вида“ има направена застраховка.

Крайният срок е изтекъл, а в областна администрация - Видин все още няма получен отговор.