При проверка на кола с българска регистрация на ГКПП "Дунав мост"-Видин митнически служители откриха 14,685 кг хероин, съобщиха от Агенция 'митници".

Агенция

На 9 януари митнически инспектори спрели за проверка автомобил, пътуващ от България за Германия. Водачът заявил, че не превозва забранени от закона стоки.

Агенция

При извършен физически контрол на ТИР терминала във Видин, в пода на колата са били установени специално изградени тайници. Достъп до тях имало чрез два отвора, намиращи се под предните седалки.

Иззеха голямо количество хероин на ГКПП „Дунав мост Видин-Калафат“ (СНИМКИ)

След демонтажа им, в дясната конструкция под хавлиена кърпа и ароматизатори, покрити с керемида, са били намери 29 пакета, обвити с бежово тиксо. Съдържащото се в тях прахообразно вещество е реагирало положително на хероин при извършен полеви наркотест. Общото тегло на пакетите е 14 685,05 грама.

Агенция

При допълнителен оглед е било установено, че от външната страна тайниците са облицовани с оловна обвивка, с цел да се затрудни рентгенова проверка.

Под ръководството на Окръжната прокуратура във Видин се води разследване по образувано досъдебно производство. В качеството на обвиняем е привлечен шофьорът на превозното средство - 46-годишен мъж.

Агенция

С постановление на прокурор той е задържан за срок до 72 часа. Извършеното от него деяние представлява тежко умишлено престъпление с висока степен на обществена опасност, за което законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 15 години и глоба в размер от 100 000 до 200 000 лева.

Предстои да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение - постоянно задържане спрямо обвиняемия.