Жонгльори, мимове и акробати превземат Самоводската чаршия
Жонгльори, мимове и акробати превземат Самоводската чаршия / netinfo

Жонгльори, мимове, танцьори и музиканти се събират във Велико Търново за първия по рода си фестивал на уличните артисти. Клуб „Таралеж" организира арт събитието на Самоводската чаршия в две поредни вечери - на 1 и 2 септември. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Община Велико Търново.

За участие са поканени всички артисти, които представят творчеството си в градска среда пред публика - музиканти, жонгльори, мимове, пърформари, акробати, артисти които правят handmade и др.

Фестивалът дава възможност на творците да се съберат и да обменят опит, като покажат творчеството си заедно пред зрителите на открито. Фестът ще премине под звуците на тарамбуки, китари, didgeridoo, джембета и цигулки, а художници ще обсипят с цветове Самоводската чаршия. Програмата в двата фестивални дни продължава от 18,00 до 22,00 часа.

Самата публика ще има възможност да се включи в иновативни пърформанси, видео инсталации и видео арт. Посетителите ще останат запленени от уникалните изпълнения на кукловод, жонгльор, живи статуи, огнено шоу, както и от бразилското бойно-танцово изкуство „Капоейра".

В рамките на фестивала ще бъде представен и българският филм „Баскинг". Прожекцията ще се състои в Клуб за културни инициативи „Таралеж" на 2 септмври от 20:30 часа. В буквален превод „баскинг" означава улична музика, изсвирена не само за пари, но и за удоволствие. Във филма участват Койна Русева, Даниел Василев, Станка Калчева, Искра Донова, Алфидин Ахмедов. Сценарият е на Наталия Александрова и Георги Мерджанов, режисурата - на Пламена Христова, оператор е Пламен Желязков - Фламбо.