Хиляди жители на Велико Търново вече четири години настояват за ремонта на само един километър. Отсечката е част от един от най-важните пътища за страната - трансграничният коридор, свързващ Европа с Азия.

Става дума за пътя Русе-Свиленград и южния вход на старата столица, където няма месец без катастрофа и ден без рискови ситуации. Отсечката е позната като Присовски завои - южният вход на Велико Търново, предава NOVA.

Ремонт на емблематична сграда във Велико Търново скара обществеността

Проблемът с честите катастрофи стои повече от 20 години. Най-потърпевши са местните, които ежедневно пътуват до работните си места от близките населени места.

Мариян Василев е експерт по безопасност във Великотърновско. Водил е курсове на стотици кандидати за шофьори. Според него, проблемът с този участък е в това, че мястото е усойно, а единият от завоите е с обратен вираж.

„Целият път е сух и в един момент водачът навлиза в поредица от завои, които не са сухи. И когато няма добър гриб на асфалта, става ниско сцепление и автомобилите губят контрол”, казва той.  

Експертът предупреждава и за поредното свличане на камъни в участъка. Преди четири години над 5 000 местни жители събраха подписка с настояване завоите да се изправят, но резултат и досега няма.
nova.bg