/ Sofia Photo Agency

Благородна жена с голямо сърце дари бащината си къща, за да осигури средства за ремонт на църквата в родното й село, съобщи times.bg. Жителите на лясковското село Добри дял вече отново имат надежда, че храмът в селото, който от години тъне в забвение и разруха, може да стане действащ. Благодарение на големия  жест на 81- годишната Роза Стефанова, която дари бащината си къща на кметството за църквата „Успение на Пресвета Богородица“.

Храмът е в окаяно състояние и от години е с порутена камбанария, напукани стени и полусъборен покрив.

Детството на 81- годишната пенсионирана учителка е преминало в Добри дял. През годините обаче все по-рядко се връщала в бащината си къща. Наскоро разбрала, че църквата тъне в разруха и заедно с дъщерите си решили, че ще дарят единственият си останал имот в селото на кмета, който да го продаде и със спечелените пари да бъде направен ремонт поне на покрива.

„Не може без храм той е дом на всички християни!“, се вълнува възрастната жена.  „Най-голямото ми желание е църквата да се отремонтира, да се укрепи камбанарията и както винаги е било – сутрин и вечер камбаната да бие. Голямата ми дъщеря предложи имота, който имаме от моя баща, къщичка, дворче, да го дарим на църквата. Нашият кмет да борави с имота!“

Кметът на Добри дял Стоян Стоянов  споделя, че срещнал добрината на възрастната жена в момента, в който вече бил изгубил  надежда, че ще може да спаси църквата, тъй като до момента нито държавата, нито Великотърновската митрополия са помогнали.

„Бях изключително много изненадан, жената ме намери в кметството, с такова въодушевление искаше да дари къщата си, че останах наистина втрещен! Нотариусът беше недоверчив към мен и леля Розка, но тя беше просто непреклонна!“, сподели Стоянов.

Според Петко Петков, жител на Добри дял, жестът на Роза Стефанова е трогнал всички.

„Чест й прави на жената, аз идвам на църква всяка събота и неделя и съм съпричастен, тежи ми, боли ме, че тя е в това състояние!“

Хората в Добри дял, които също са успели заедно да съберат малка част от парите необходими за ремонт, се надяват да посрещнат следващият си храмов празник в църква.

times.bg