/ Фейсбук, Марин Урумов
Лекари, адвокати, архитекти и обикновени хора са заявили готовност да помагат с личен труд, пари и знания за изграждане на хоспис в близкото до Варна село Константиново. Това разкри пред Дарик Марин Урумов, който миналия месец обяви намерението си да дари декар и половина земя от дворното си място в селото за изграждане на хоспис.

50-годишният счетоводител и лицензиран оценител на недвижими имоти отбеляза, че нито една организация от България не е проявила интерес, към предложението, с изключение на „една-две строителни фирми, които искаха да строят и продават после апартаментите си”. 

Мъжът, който дарява земята си за хоспис: Декар и половина земя не струва колкото един човешки живот

Към момента са проведени предварителни разговори само с немска фирма, която проявила интерес да строи дом за възрастни германци, съобразено с условието на Урумов - минимум две стаи в бъдешия хоспис да са за социално слаби българи, за които да се грижат безвъзмездно през цялото съществуване на дома. 

Следващата седмица представители на немските инвеститори пристигат на оглед в Константиново, разкри още Марин Урумов.

Обаждане той е получил и от българка, живееща в Германия, с която също предстои скорошна среща. Интерес е бил проявен и от Чили. Жена, представила се като рехабилитатор от южноамериканската държава, предложила да се построи рехабилитационен център (тип селище) за деца с детска церебрална парализа, чиято терапия да се извършва посредством специално обучени кучета и коне.

Намерението си да дари половината от дворното си място Марин Урумов публикува на 14 януари във Фейсбук. Постът му предизвика лавина от харесвания и споделяния. До момента лайковете са над 3400, а споделянията надхвърлиха 4200.  

В имота, който дарява, може да се изгради хоспис на два етажа с 2000 кв. м. разгъната застроена площ. Заедно с обзавеждането това би струвало около милион лева, показват грубите сметки на лицензирания оценител на недвижими имоти. 

Урумов обясни, че не бърза с решението за даряване на земята за изграждане на хоспис. Надява се, че ще се появи сериозен инвеститор, който няма да иска да си прави ПР или да печели от неговото предложение.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК