/ Фейсбук, Марин Урумов
Във Варна и региона има въпиюща нужда от места за настаняване на възрастни хора. Това кара роденият в морската столица Марин Урумов да реши да дари декар и половина земя, или половината от дворното си място в село Константиново, за изграждане на хоспис.

Марин Урумов публикува намерението си във Фейсбук и предизвика лавина от споделяния. Само за 3 дни постът му в социалната мрежа има над 3300 споделяния и повече от 2700 харесвания. 
 

Дарявам 1,5 декара от дворното си място в село Константиново за построяване на хоспис. Селото е само на 15 километра от ...

Публикувахте от Марин Урумов в 14 януари 2018 г.
Всеки българин, дори най-бедният, заслужава достойна старост и достоен живот, смята Урумов. Единственото му условие е минимум две стаи в бъдещия хоспис да бъдат предоставени за социално слаби възрастни българи, за които обгрижването до края на дните им да бъде безплатно и безвъзмездно. 

„Навсякъде се плаща. Искат по 500 лева и повече на месец. И затова идеята ми е тези умиращи старци под терасите, по кашоните и градинките, един-двама, ако се намерят хора да им подсигурят достойни старини, да го направят. Един и половина или два не струват колкото  един човешки живот”, сподели Урумов пред Дарик.

50-годишният счетоводител и лицензиран оценител на недвижими имоти няма нужните средства да построи сам заведение със специализирани грижи. И затова търси подкрепа. В имота, който дарява, може да се изгради хоспис на два етажа с 2000 кв. м. разгъната застроена площ. Заедно с обзавеждането това би струвало около милион лева, показват грубите му сметки. 

Три дни след публикуване на намерението му дари земята, Урумов не е потърсен от нито една държавна институция или организация в обществена полза. Иначе интерес към дарението има не само във Фейсбук - интерес е проявен от няколко строителни фирми, които „да си продадели апартаментите после”. 

„Надявам се, че ще се появи някой, който няма да иска да си прави ПР на фирмата и като всеки дарител ще го направи тихо. Аз съм подал ръка. Ако се намерят читави хора, мога да чакам. Бърза работа нямам”, казва в заключение благодетелят

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК