Заради опасна къща затварят две улици и променят автобусен маршрут
Заради опасна къща затварят две улици и променят автобусен маршрут / netinfo

Две улици във Велико Търново от днес се затварят за движение на моторни превозни средства заради рушаща се 3-етажна къща, която представлява непосредствена опасност за минаващите граждани и автомобили.

Улиците „Опълченска” и „Матей Преображенски” ще останат затворени до 17,00 часа на 21 септември, като са създадени условия за безопасно преминаване през опасните участъци, съобщиха от общината.

За това време се променя и маршрута за движение по междуселищната автобусна линия №10 Велико Търново- Самоводене – Горна Оряховица. Автобусите ще влизат във В.Търново през Южния пътен възел и ще минават по улиците ”Христо Ботев”, „Васил Левски” и ”Никола Габровски”. При излизане от града те ще се движат по обратния маршрут.

В момента членове на специална комисия извършва обезопасяване и сигнализиране на маршрута и координира дейностите по безопасното премахване на опасната сграда.

3-етажната къща - паметник на културата, има трима собственици, които са дали съгласие тя да бъде съборена. Разрешение за това има издадено и от Националния институт за паметници на културата.