Заради кризата намалиха средствата за летния семинар по български език
Заради кризата намалиха средствата за летния семинар по български език / dariknews.bg
Заради кризата намалиха средствата за летния семинар по български език
30784
Заради кризата намалиха средствата за летния семинар по български език
  • Заради кризата намалиха средствата за летния семинар по български език

С около 20 % са орязани средствата за Международния летен семинар по български език и култура тази година. Заради кризата са намалени стипендиите на чуждестранните участници. За три седмици всеки ще получи по 300 евро, предвидени за нощувки, храна и екскурзии. Стипендиите се отпускат от Министерство на образованието, младежта и науката за обучение на чуждестранни българисти в повече от 40 държави, поясни директорът на Международния българистичен център във Великотърновския университет доц. Христо Бонджолов.

"Тази година очакваме по-малко гости, не можем да си позволим хотелски цени. Хората ще бъдат настанени в Студентските общежития и ще се хранят на студентски стол", коментира доц. Бонжолов. Организаторите на семинара ще разчитат на платеното обучение. 600 евро струва триседмичната програма за българистите, които сами финансират участието си. Таксата за двуседмичен курс на обучение е 400 евро. 

До момента са подадени около 95 заявки за участие в семинарните занятия, но до края на юли се очаква те да станат около 110, каза още доц. Христо Бонджолов. Кандидат-семинаристите по държавна поръчка са 85 души. Още 20 души ще учат езика като гости на университета. По традиция всяко лято Великотърновският университет организира семинар по български език и култура, в който участват предимно чуждестранни граждани, студенти, изучаващи български език в чужди висши училища и българисти, които живеят зад граница. 33-то издание тази година ще се проведе от 1 до 22 август.

Чуйте още от доц. Бонджолов в звуковия файл.