Запомнящо се представяне на боксьорите на Държавното първенство
Запомнящо се представяне на боксьорите на Държавното първенство / Дарик нюз, архив

Две шампионски титли и сребърна купа отборно от Държавното първенство по бокс за юноши старша възраст спечелиха представителите на БК „Ивайло- 99". Победител стана „Юнайтед спорт", но пловдивчани превъзхождаха два пъти по брой състезатели боксьорите от В. Търново. Най- убедителният шампион в зала „Орловец" бе Тинко Банабаков. Ученикът в ПГЕ „Александър Попов" бе над всички в категория до 49 кг.

По пътя към финала той отказа в първия рунд представител на домакините, а на полуфинала принуди рефера да прекрати срещата със столичен състезател във втория рунд. На финала Тинко надигра показно боксьор от Пловдив и грабна златния медал.

Веднага след финала възпитаникът на Евгени Донев бе отличен от селекционера на националния отбор Михаил Таков, който го включи в състава за международен турнир за мъже в Белград.

„Тинко е много дисциплиниран в тактическо отношение боксьор. Той е талантлив и се откроява над връстниците си с разнородните си възможности. Мишо Таков остана впечатлен от представянето му и ще го вика и за в бъдеще в националния отбор за мъже за да трупа опит. В Белград Банабаков е направил здрав мач в по- горна категория с руснак, който няма загуба до момента. Сега се качва на лагер с мъжете в Белмекен", разказа Евгени Донев.

Злато за клуба донесе и Максим Цветков в категория до 75 кг. 18- годишният ученик в СОУ „Владимир Комаров", тръгна с лека победа в първия рунд срещу състезател от Габрово, след това му трябваха само 10 секунди преди да откаже представител на Добрич. На полуфинала Максим се наложи по точки с 12:7 срещу Веселин Недев, а в спора за златното отличие победи Петър Паунов от ЦСКА с 12:5.

Великотърновци имаха двама представители в тази категория, но малшанс споходи Николай Андреев, който отстъпи в равностоен мач на Веселин Недев „Локо" /Русе/.

„Благодаря на треньора Евгени Донев, който ми даде втори шанс. За първото място имат заслуга и съотборниците, които ми помогнаха в тренировъчния процес. Основната ми цел е да се реализирам на международното поле и да постигна успехи в националния отбор", сподели Максим Цветков.

На него и Тинко Банабаков ще се разчита за световното юношеско първенство в Банкок, Тайланд през октомври.

В кат. 60 кг Илиас Ахмедов записа победа срещу състезател на "Габрово 91", но на четвъртфинала загуби от боксьор на ЦСКА. Успех и поражение е активът и на Радостин Русев  при 64- килограмовите.