Започват ремонти на кухненските блокове и покриви в детските градини
Започват ремонти на кухненските блокове и покриви в детските градини / DarikNews.bg
Започват ремонти на кухненските блокове и покриви в детските градини
53878
Започват ремонти на кухненските блокове и покриви в детските градини
  • Започват ремонти на кухненските блокове и покриви в детските градини

С по 2000 лв. за текущи ремонти разполага всяка от 12-те детски градини във Велико Търново или общо около 25 000 лв. Закупуване на компютърни конфигурации и принтери, обновяване на кухненските блокове и покривите на сградите, поставяне на пожаро-известителни сигнализации са част от приоритетните задачи на администрацията към детските заведения, съобщи директорът на дирекция "Образование" в Общината Пенка Игнатова.

Спешна комисия тръгна на проверка от вчера в детските градини заради сигнали за протекли покриви, причинени от проливните дъждове през последните дни. „Ален мак", „Ивайло" и „Райна Княгиня" са били детските заведения, които първи са сигнализирали, че имат течове. На повечето места те са в кухненските помещения, но в „Ален мак" има влага и в една от занималните на втория етаж. Общината започва поетапно да ремонтира и аспирациите в детските градини.

В „Ивайло", „Евгения Кисимова" и „Райна Княгиня" вече има направени вентилационни системи. Ремонтът сега започва от „Слънце", „Ален мак" и „Соня". Със собствени пари общината подменя и домакинските уреди и печки във всички детски заведения, както и спалното бельо на малчуганите.

Само две детски заведения - "Първи юни" и "Слънце", са включени в Инвестиционната програма на общината за тази година. Те кандидатстват за средства по европейска програмата за модернизация на образованието и инфраструктурата. От „Слънце" искат 132 000 лв. за саниране, а „Първи юни" -220 000 лв.

На този етап само четири градини са санирани - „Ивайло", „Иванка Ботева" и „Евгения Кисимова" във Велико Търново и „Мечо Пух" в Беляковец, уточни Пенка Игнатова. Последните три получиха средства по мащабен проект, който Община Велико Търново спечели миналата година. Парите - 666 583 евро, дойдоха от Европейското икономическо пространство и от държавния бюджет на България.

До края на годината общината започва да събира таксите по електронен път. За целта всяко детско заведение трябва да бъде оборудвано с поне два компютъра и принтер.

Чуйте още в звуковия файл.