Национално обучение на експерти и специалисти в сферата на местните данъци и такси
Национално обучение на експерти и специалисти в сферата на местните данъци и такси / netinfo
За девета поредна година от 25-ти до 28-ми юли Център „Амалипе“ организира обучение по застъпничестно за студенти от ромски произход, обучаващи се в в медицински университети в цялата страна.  Обучението ще се проведе в  комплекс „Бряста“, в близост до гр. Велико Търново и е част от Програмата за подкрепа на роми – студенти по медицина, координирана от Институт „Отворено общество” – София.

В рамките на обучението студентите традиционно ще се занимаят с проблемите в сферата на ромската интеграция, здравеопазването и здравната реформа като цяло,  ще изразят и своята позиция по проблемни въпроси; ще обсъждат как може да се преодолее насилието в професията, как да се спре агресията срещу здравните работници и какво е това, което все още издига бариери межру ромската общност и здравната сфера. Лектори по време на обучението ще бъдат проф. Татяна Дронзина, Лало Каменов от Комисията за защита от дискриминация и др.

Ще участват 35 младежи, част от които вече са завършили своето образование и работят в различни медицински учреждения.  През втория ден от обучението студентите ще се потопят в теренната работа, която тази година ще се осъществи в с.Раданово и гр. Дряново. Ще проучат какви са основните проблеми, с които се сблъскват жителите на тези населени места в достъпа си до качествени здравни услуги и ще се опитат да бъдат модератори на процеса, в който медици от общността могат да помогнат за решаването на проблемите, за повишаване на мотивацията за развитие и въобще – да бъдат белите лястовици в общността. Ще се срещнат и с представители на местната власт. 

Съпътстващо събитие ще бъде изложбата „Обърни представите“, която ще бъде открита на 27 юли от 17.00 часа в района около паметник Асеневци и Художествена галерия „Борис Денев“. Посветена е на Стипендиантската програма за студенти от ромски произход в медицински университети и колежи, която пpeдocтaвя възмoжнocт нa млaди, oбpaзoвaни и cилнo мoтивиpaни млaдeжи oт poмcки пpoизхoд дa paзвивaт cвoитe знaния и пpoфecиoнaлeн oпит в cфepaтa нa здpaвeoпaзвaнeтo. Камерата обръща образите на обратно. Същото е и с човешкото око – върху ретината нещата са обърнати надолу, а мозъкът ни ги преобръща и ги поставя в „правилната посока“ нагоре. Предразсъдъците са в главите ни и променят начина, по който възприемаме света. Студентите ще покажат как можем да обърнем представите – не само чрез снимки, но и чрез силата на театралните техники. Откиването на изложбата ще е съпътствано от флашмоб, който нарекохме „Ключове ...“ Надяваме се по този начин да дадем повече ключим, с които всеки да отвори по още една врата в себе си ...