Започва ремонт на пропадналия мост между Мусина и Русаля
Започва ремонт на пропадналия мост между Мусина и Русаля / DarikNews.bg, архив

Започва възстановяването на моста между селата Мусина и Русаля, част от който се срути през март. От два дни е спряно водоподаването от язовир Негованка към реката, за да тръгнат ремонтните работи.

35 дни е срокът за приключване на ремонта, който се изпълнява от варненска фирма. Тя е подала най-добра оферта измежду тримата кандидати при проведената обществена поръчка, като покрива петте критерия за оценка - предложената цена, обосновката как ще се изпълни проектът, размерът на искания аванс и др. Стойността на ремонта ще бъде 217 348 лв.

Ведната след инцидента Община Павликени внесе в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии идеен проект с количествено-стойностна сметка за ремонта. По план старата част на моста се запазва, част от зидарията се ремонтира, изгражда се изцяло новата част, а на двата завоя, които прави реката, ще се извършат укрепителни работи и ще се поставят габиони. Предвижда се уширение на моста с пешеходни зони и парапет. Допълнително ще бъдат обновени и по 100 м от пътната настилка от двете страни на моста.

Оригиналният градеж е дело на Колю Фичето. През 1985 г. мостът е уширен и именно тази част се срути през март.