Задържаха хирург, измъкнал 10 400 лева от възрастни жени
Задържаха хирург, измъкнал 10 400 лева от възрастни жени / Дарик нюз, архив

Успешната полицейска акция е проведена под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив с участието на криминалистите на сектор „Престъпления против собствеността“ на Главна дирекция „Полиция” и колегите им от Областните дирекции в Пловдив и Велико Търново, съобщава сайтът на МВР. Полицаите предприели разследване след информация от началото на януари за поредни жертви на измами по телефона. Представяйки се за хирург, непознат мъж взел общо 10 400 лева от две жени на 72 и 78 години, след като успял да ги заблуди, че техни роднини спешно се нуждаят от операция.

В хода на разследването криминалистите установили и задържали авторите на престъплението - Л.С. /25 г./ от Горна Оряховица и трима жители на великотърновското село Камен – Й.З. /32 г./, М.З. /27 г./ и В.П. /24 г./. Последвало претърсване в къщата на Л.С., където са намерени и иззети множество мобилни телефони и СИМ-карти.
След първоначалното им 24-часово задържане, четиримата мъже са   приведени за 72 часа в следствения арест с постановление на Районна прокуратура – Пловдив. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209, ал. 1 от НК. Продължава работата за изясняване на съпричастността на четиримата в подобни измами, извършени на територията на цялата страна, както и установяване и на други участници в престъпното деяние.