/ Thinkstock/Getty Images
 Великотърновският апелативен съд потвърди изцяло присъда на ОС-Русе, постановена по дело срещу служител на РУ на МВР – Русе, обвинен в разгласяване на информация, представляваща държавна тайна, противозаконно държане на боеприпаси, както и за разгласяване на информация, която не представлява държавна тайна, но разгласяването и е забранено със закон.  

Осъдиха 24-годишен рецидивист за нападение и опит за изнасилване

Със своя присъда от 13 ноември 2017 г. по НОХД 497/2016 г. Окръжен съд - Русе е признал подсъдимия Ваньо Н. Д. от гр. Русе за виновен в това, че на 16.11.2016 г. и на 17 ноември 2016 г. в Русе, в условията на продължавано престъпление – на два пъти, като служител в Първо РУ на МВР – Русе на длъжност Разузнавач V степен, Група „Противодействие на Криминалната престъпност“,  Сектор „Криминална полиция“ при Първо РУ на МВР – Русе, разгласил информация, представляваща държавна тайна по смисъла на чл. 25 от ЗККИ – като тази информация се съдържа в план относно провеждане на действия по разследването по прокурорска преписка на ОП-Русе, класифициран с гриф за сигурност „Поверително“ и свързаните с него оперативно-издирвателни мероприятия (ОИМ), като съобщил на М. И. И. за извършваните действия и лица по плана и ОИМ, която информация му станала известна по служба.

На основание чл. 357, ал. 1, изр. 1 от НК, вр. с чл. 26 ал. 1 от НК и чл. 54 от НК, ОС-Русе осъдил подсъдимия на 3 години лишаване от свобода за това деяние.

Подсъдимият е бил признат за виновен и в това, че през периода от 02.09.2016 г. до 15.12.2016 г. в гр. Русе, разгласил на М. И. И. сведения от друго естество – информация, съдържаща се интегрирана информационна система „Справки“ на МВР, отнасяща се до две лица, а именно – данни от националния регистър на българските данни за самоличност – адресна регистрация, както и данни от АИС „КАТ“ – регистрация на МПС и техните собственици, което не представлява държавна тайна, но чието разгласяване е забранено със закон.

На основание чл. 360 и чл. 54 от НК, първоинстанционният съд определил наказание от 1 година лишаване от свобода за това деяние. Ваньо Н. Д. бил признат за виновен и в това, че на 16.12.2016 г. в гр. Русе, държал боеприпаси за огнестрелни оръжия – 56 броя пистолетни патрони, калибър 9х18мм., без да има надлежно разрешение за това.

На основание чл. 339, ал. 1, пр. 2 от НК и чл. 54 от НК, ОС-Русе го осъдил на 2 години лишаване от свобода за това деяние. На основание чл. 23 ал. 1 от НК, първоинстанционният съд наложил едно общо наказание измежду определените за отделните деяния, а именно най-тежкото от тях – 3 години лишаване от свобода, което подсъдимият да изтърпи при първоначален общ режим.
 
Турски тираджия отива на съд за катастрофа с убит мъж

Срещу присъдата на Окръжен съд – Русе
са постъпили протест от Окръжна прокуратура – Русе и въззивна жалба от защитника на подсъдимия, на основание на които в Апелативен съд – Велико Търново е образувано ВНОХД 16/2018. Състав на Апелативен съд – Велико Търново е разгледал делото в открито заседание на 12 февруари 2018 г. и е обявил делото за решаване.

Въззивният съд намира, че протестът и жалбите са неоснователни както по отношение на правната квалификация на деянията, така и на размера на наложеното наказание. При служебната проверка на проверявания съдебен акт по реда на чл. 14 от НК, въззивният съд не е констатирал нарушения, които да доведат до неговото отменяване или изменяване, поради което го потвърждава изцяло.

Решението на Апелативен съд-Велико Търново подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.