Време е българинът да скъса с консервативното си отношение към питиетата,  смятат сомелиери
Време е българинът да скъса с консервативното си отношение към питиетата, смятат сомелиери / netinfo

Седем вида класни вида имаха възможността да дегустират снощи двеста гости, поканени на Голяма винена вечер в гранд хотел Янтра.
С подходящи мезета ценителите на виното опитаха три бели и три червени вина, а дегустацията завърши с десертно вино.

Червеното Рото купаж реколта 2006 бе виното, оценено единодушно от всички присъстващи за най-доброто на вечерта.
Храктеристиките на всяко вино обясняваше, разбира се, с чаша в ръка, председателят на Българската асоциация на професионалните сомелиери Михаил Марковски.

В момента в Асоциацията, съзададена преди година, членуват 220 сомелиери.
Те са обединени в 11 клуба като клубът във В. Търново е сред първите учредени.
Негов учредител е и Светломира Тодорова от Винари трейд, която организира за осми пореден път Голямата винена вечер във В. Търново и която бе подбрала вината за дегустация.

Българинът е традиционалист и консервативно настроен към питиетата,твръди Михаил Марковски. Нашенецът все още предпочита повече ракия, отколкото вино, но дори и ракията не се пие по правилата, смята Марковски.

Трябва да се откажем от изстудяването и във фризера и да се научим да я пием при стайна температура. Освен това не може ароматна високоалкохолна напитка да се съчетава с шопска салата. За целта трябва печена тиква или дори кафе.

Време е да се разделим и с мнението, че червеното вино е за зимата, а бялото – за лятото. Не бива да подценяваме при избора на вино индикатори като настроение, атмосфера, компания, а също и индивидуалния натюрел на всеки ценител на виното – всъщност най-важните неща, когато трябва да се спрем на подходящата бутилка.

И още нещо много важно – виното се пие преди ракията, а не обратно, както нашенската традиция е заковала в нравите ни на трапезата.

Повече за виното, за отношението към него и за Асоциацията на сомелиерите чуйте от Михаил Марковски в прикачения файл: