Вокален педагог е новият почетен гражданин на Г. Оряховица
Вокален педагог е новият почетен гражданин на Г. Оряховица / Дарик нюз

Аделина Колева е новият почетен гражданин на Горна Оряховица. Вокалният педагог получи наградата по време на днешната тържествена сесия на Общинския съвет, посветена на празника на града 29 май.

Носителката на поредица престижни отличия получава поредното признание, заради работата си с музикалните таланти на Г. Оряховица. Поредното доказателство за класата, придобивана в ръководената от Колева- Школа по изкуства към читалище „Напредък 1869", бе дадено и днес - трима нейни възпитаници получиха годишните награди на Г. Оряховица за принос в културата.

Призовете бяха връчени на Гласа на България Стелияна Христова, на Иван Иванов, който представи България на финала на „Детската песен на Евровизия" и на прецедента в родното издание на „Х Фактор" Богомил Бонев.

За принос в областта на културата награда бе връчена и на екипа на вестник „СЕДМИЦАТА" в лицето на неговия собственик и издател Димитър Николов.

Пасторът в Евангелската петдесятна църква Христо Благинов, който пръв направи приют за бездомни в Г. Оряховица, получи годишната награда за принос към социалните дейности. За принос в сферата на икономиката бе отличен собственикът и управител на фирма „САГА 2000" инж. Георги Георгиев.

С годишните награди на Г. Оряховица в сферата на образованието бяха отличени дългогодишният преподавател и директор на СОУ „Георги Измирлиев" Светла Драганова и старши учителят по физическо възпитание и спорт в ОУ „Св. св. Кирил и Методий" Лидия Костадинова. Преди дни постиженията на Костадинова и нейните ученици бяха оценени и от Министерството на образованието, младежта и науката, което връчи на горнооряховския педагог званието „Неофит Рилски".

Баща и син Здравко и Теодор Великови бяха наградени за постижения в спорта. Двамата заслужиха отличието с резултати, донесли признание на горнооряховската акробатика на национално и световно ниво.