Вероника Бонкова стана световна шампионка
Вероника Бонкова стана световна шампионка / netinfo
Един златен, три сребърни и два бронзови медали спечелиха българските състезатели по канадска борба на Световното първенство във В. Търново. Титлата в ДКС “В. Левски” завоюва Вероника Бонкова на дясна ръка в събота. В категория до 60 килограма, съпругата на президента на Българската и Европейската федерации и вицепрезидент на Световната Асен Хаджитодоров, се наложи в схватката за златото над рускинята Ирина Меладзе. По пътя към финала националката прегази безапелационно всичките си съпернички.
“Исках да стана световна шампионка за трети път именно в България и във В. Търново. Тази титла спечелих най- трудно, защото се състезавах пред собствена публика и това допълнително ме натоварваше психически. Освен това тук се бяха събрали и най- силните момичета в моята категория. За това и се радва и най- много”, коментира след финала шампионката, която донесе на страната ни и трето място на лява ръка. Стефан Ленгаров осигури третият сребърен медал за България, другите два спечели Георги Гайдарджиев при юношите.
При мъжете в категория до 80 килограма на лява ръка Ленгаров падна на финала от седемкратния европейски и световен първенец Рустам Бабаев /Украйна/. Вторият бронз за страната ни взе тутраканеца Красимир Костадинов на дясна ръка, в категория до 80 кг.
Голямата надежда на региона Стоян Големанов, в категория до 90 килограма, се класира четвърти на лява ръка и пети на дясна. И в двата дни той бе спрян от румънецът Йон Онческу, който спечели титлите. Интересното е, че Онческу влезе в големия спорт именно през горнооряховската школа, след като години наред тренираше с Цветан Гашевски, Стоян Големанов и Мирослав Иванов.
“Съжалявам, че не станах шампион във В. Търново, но тава е реалността”, коментира лаконично Стоян Големанов, който за първи път през последните пет години от кариерата си остава без медал на голям форум. Нямаше шанс да спечели отличие и съгражданинът му Марин Пейчев при инвалидите. Той се класира шести на дясна ръка, след като получи фрактура и осми на лява.
Световното първенство по канадска борба във В. Търново постави рекорд по участие. 812 състезатели от 42 държави мериха сили в продължение на седмица в ДКС “В. Левски”. 312 комплекта медали бяха разпределени, като най- много заминаха за Русия. Президентът на Световната федерация Фред Рой определи първенството в Старата столица, като “най- доброто провеждано до сега” и заяви че случилото се тук показва “колко добре се развива армрестлинга и как постепенно става все по- популярен и обичан спорт”. Шефът на канадската борба си тръгна от ДКС “В. Левски” с две титли при ветераните над 50 години….