Великотърновски боксьори са единствените в страната с  по три шампионски титли
Великотърновски боксьори са единствените в страната с по три шампионски титли / Дарик нюз

Уникално постижение записаха талантите на великотърновския Боксов клуб „Ивайло- 99" Тинко Банабаков и Максим Цветков. Възпитаниците на треньора Евгени Донев спечелиха трети пореден златен медал от държавно първенство. След като станаха шампиони за юноши старша възраст и мъже двамата взеха титлите и при младежите до 22 години. Така великотърновците станаха единствените боксьори в страната, които в разстояние на 2 месеца, направиха голям шлем от златни медали.

На завършилото в Сливен държавно лично отборно първенство по бокс в най- леката категория до 49 килограма Тинко Банабаков тръгна със служебна победа, след като Гюрсел Бос (Търговище) отказа да излезе на ринга. На полуфинала ученикът в Професионалната гимназия по електроника „А. С. Попов" се наложи над Валери Бодуров „Юнайтед спорт" / Пловдив/ с 13:6, а в спора за златото отказа във втория рунд Шабан Димитров от Добрич.

Съотборникът му Максим Цветков стигна до върха след четири победи при 75- килограмовите. На старта той изпрати в нокдаун Алекс Дердеран от „Кико" /София/ и двубоят бе прекратен в още първия рунд. Последва успех срещу Веселин Недев „Локомотив" /Русе/ с 13:11 точки, а на полуфинала ученикът в СОУ „Владимир Комаров победи Владимир Георгиев от Червен бряг с 14:5. Спор за върха на практика нямаше, защото Цветков разгроми Петър Паунов от ЦСКА с 14:5. Представяне на Банабаков и Цветков им осигури повиквателна за лагер сбор на националния отбор на олимпийската база в Созопол от 25 юни. На двамата им предстоят четири международни турнира, в които трябва да си извоюват мястото при мъжете за световното първенство в Банкок.

Съотборникът им Денис Йонузов спечели бронз в категория до 69 кг. 20-годишният боксьор се наложи над Калоян Николов от Сливен с 10:7, но получи контузии в окото и ръката. На четвъртфинала надигра Антонио Ников (Габрово) с 10:8, травмите се усложниха и състезателят на „Ивайло- 99" изигра само един рунд на полуфинала срещу бъдещия шампион Николай Коев от Русе, преди да се откаже.

С бронзов медал в категория до 81 кг се окичи Стефани Койков. Великотърновецът отказа в първия рунд Теодор Сербезов „Локомотив" /Русе/, а следващият му съперникът от ЦСКА не се качи на ринга. На полуфинала срещу Светослав Христов от НСА, Койков водеше с 6:4 и 9:6 след първите два рунда, но в края на двубоя електронната система за точкуване даде предимство за Христов с 13:12.

Дебютантът в тази възрастова група Илияз Ахмедов от „Ивайло- 99" постигна успех на старта до 60 кг. срещу Станчо Върбанов от Русе с 13:10, след което бе спрян от национала Калин Мавродиев от ЦСКА.

В категория до 91 кг. Петър Петров бе равностоен на Димитър Спаийски, но боксьорът на ЦСКА спечели победата и стигна до вицешампионска титла.

Според Евгени Донев пъстезанието в Сливен е било много силно, а конкуренцията дори по- жестока от тази при мъжете.