Велико Търново и Охрид ще активизират процеса по побратимяването си
Велико Търново и Охрид ще активизират процеса по побратимяването си / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Кметът на Община Велико Търново и общинският съветник Пламен Радонов посетиха град Охрид. Посещението е по покана на Охридска академия за хуманизъм, ръководена от известния поет и драматург Йордан Плевнеш.

Цел на поканата за посещението е била задълбочаване на съществуващите контакти, връзки и партньорствата с град Охрид. Те ще бъдат основно в областта на културата, изкуствата и образованието, съобщават от администрацията.

Велико Търново и Охрид  имат редица сходства, които дават възможност на двата града да работят ефективно по процеса по побратимяването помежду си.

Проведена е официална среща и разговори с д-р  Никола Бакрачевски – кмет на Охрид, в които са съгласувани бъдещите действия в тази насока. Охрид организира редица културни събития, които са близки до провеждащите се във Велико Търново и са добра предпоставка за задълбочаване на партньорството. Идеята и намерението на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов е съществуващото до момента споразумение между двата града да се развие и да се превърне в побратимяване. Обсъждани са възможности за обмен на културни събития и проекти, както и съвместна реализация на такива. Кметовете са постигнали споразумение за подготовка провеждане „Дни на Велико Търново в Охрид“ и „Дни на Охрид във Велико Търново“

Посещението се е състояло по време на празника „Богоявление“, който в Охрид е честван особено тържествено с шествия от всички църкви в града, които се събират на кея, където се хвърля и изважда кръста. Градът кандидатства с програмата за празника за част от нематериалното културно наследство на UNESCO.

Даниел Панов и Пламен Радонов  са се поклонили в Старо Нагоричене, в манастира „Свети Георги” пред гроба на Цар Михаил ІІІ Шишман, загинал в битката при Велбъжд на 28 юли 1330 г.

По време на посещението в Охрид Светлин Русев е получил Световната награда за хуманизъм на Академията за хуманизъм в град Охрид. Академик Светлин Русев е осмият лауреат на възстановената през 2007 г.  награда, връчвана на Дайсаку Икеда, Мануел де Оливейра, Александър Соложеницин, Рави Шанкар, Питър Брук, Вида Огниенович, нобелистката Херта Мюлер.