/ Община Горна Оряховица

За шеста поредна година Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Община Горна Оряховица организира отбелязването на Световния ден за борба с тормоза в училище или Ден на розовата фланелка. Кампанията срещу тормоза в училище се провежда в последната сряда на месец февруари, която през 2019 година е на 27 февруари.

Мерките срещу агресията в училище

Местната комисия за борба с противообществените прояви изготви и разпространи в училищата в общината дипляни и плакати за тази международна инициатива. Учебните заведения получиха розови ленти, и бяха призовани да инициират мероприятия, свързани с приятелството и солидарността. Акцентът на изработените през тази година от Местната комисия нагледни материали е върху измеренията на онлайн тормоза, като нараняващ начин на общуване.

Онлайн тормозът представлява използване на възможностите на интернет за нанасяне на емоционална вреда върху други хора чрез изпращане на обидни и заплашителни съобщения, разпространяване на слухове, публикуване на подигравателни снимки или клипове, създаване на фалшиви профили, кражба на лични профили. Разпространяването на онлайн тормоза сред учениците нараства с всяка изминала година. По данни на МОН, случаите на тормоз в интернет през 2016 г. съставляват 38% от общия брой на случаите на насилие в училищата.

За разлика от тормоза в реалния живот, онлайн тормозът се случва 24 часа в денонощието за неопределено време и свидетели са много повече хора. Наблюдателите в мрежата могат да бъдат, както пасивни, така и активни (да се включат във виртуалните действия на насилие).

Упражняващите тормоз в интернет правят неща, на които не биха се осмелили в реалния живот. Те не виждат резултатите от действията си и така се намалява донякъде възможността им да съчувстват на жертвите. Онлайн тормозът може да доведе до физическа агресия в реалния живот. Някои от случаите на саморазправа между ученици са породени от разменени обиди в интернет.

България представи пред ООН добри практики за приобщаването на младежи в риск

Онлайн тормозът може да предизвика у потърпевшите тревожност, неувереност, изолиране от другите и дори физически симптоми, като болки в стомаха или главоболие. Споделянето с родители, по-големи братя или сестри, учители, приятели и съученици ще доведе до вземане на мерки за прекратяване на тормоза в интернет и справяне с последиците от него.

Световната инициатива Ден на розовата фланелка започва като протест срещу инцидент свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия (Central Kings Rural High School). Тогава събитието е организирано от двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс.

При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, е-mail-и, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията.

През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище. Много ученици честват този ден, идвайки в училище по розови тениски и други розови дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“.

Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят. В България, фондация „Човек Плюс”, като част от системата и програмата си за мониторинг и превенция на насилието в училище, инициира и популяризира провеждането за първи път в България на този ден на 29.02.2012 г.