Вицепрезидентът Илияна Йотова
Вицепрезидентът Илияна Йотова / БГНЕС
Защитата на човешките права и агресията в училище обсъди вицепрезидентът Илияна Йотова на традиционната си среща на "Дондуков" 2 с дами посланици в България, съобщава прессекретариатът на президента. Разговорите са се провели в деня, в който заседава 40-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека в Женева.
 
"Нерешените социални въпроси раждат озлобление сред хората. От 2008 г. насам политиците са склонни да управляват със страховете на хората, а не с реални решения", смята Йотова, както и, че е "най-лесно да се посочват уязвимите групи като виновни за всички проблеми".
 
Тя е представила пред жените посланици приетите от българския парламент промени в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие.
 
Агресията в училище също е била сред темите днес, се казва в информацията.
 
На срещата присъства и представителят на УНИЦЕФ в България д-р Джейн Муита. В момента се провежда кампанията на Детския фонд на ООН "Заедно срещу насилието в училище", допълват от прессекретариата.
 
Посланиците са споделили опита на държавите, които представляват, за борбата с тормоза в училище и агресията сред децата. Обсъдени са били още ролята и отговорността на социалните мрежи. Йотова е настояла за повече инициативи в училищата, фокусирани върху различните форми на насилие.
 
Общо е било мнението, че учителите трябва да изграждат по-тесни контакти с учениците, да бъдат част от техния живот. Отбелязана е и ролята на семейната среда и образованието.
 
В срещата участва и Моника Митова от Благоевград, избраната от Илияна Йотова победителка в организираната от британското посолство инициатива "Посланик за един ден", се казва в информацията. 17-годишната Моника е отбелязала, че образованието не се изчерпва само с получаването на знания, но е и във възпитаването в човешки ценности.
 
Срещата е завършила с обещание за следваща, посветена на "епидемията от език на омразата".
БТА