/ netinfo
"560 пациенти са преминали през м.г. през Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в горнооряховската болница. Броят им нараства в сравнение с предходните две години, когато са били съответно 524 ( 2016 г.) и 536 (2017 г.)", съобщи д-р Бисерка Акиванова, началник на отделението.

330 бебета са родени от началото на годината в горнооряховската болница

Отделно още 600 болни без противопоказания за такива процедури от други отделения са били консултирани и за миналата година. През ОФРМ са били обслужвани и пациенти от инфекциозното отделение, АГО, детско, очно, УНГ и вътрешните отделения с различни други диагнози.

"Броят на извършените процедури- 24 400, също е по-висок в сравнение с предходната 2017 г. Средният престой в отделението през м.г. е бил 7,16 дни, а използваемостта му - близо 70% ", допълва д-р Акиванова. 

Млади майки дариха нов транспортен кувьоз на горнооряховската болница (СНИМКИ)

В ОФРМ се работи общо по 9 клинични пътеки, като най- масовите са Физикална терапия и рехабилитация на централната нервна система - 149, Физикална терапия и рехабилитация на периферната нервна система – 161 и Физикална терапия и рехабилитация на опорно- двигателния апарат - 236. 

Отделението разполага с болнични стаи и обособен сектор по електросветлолечение, който разполага с модерни апарати за магнитно поле, инхалационна терапия, лазертерапия и нискочестотни, средночестотни и високочестотни токове, инфрачервени и ултравиолетови лъчи, както и кинезитерапевтичен сектор, който включва функционален кабинет, салон по лечебна физкултура, кабинети за трудотерапия, парафинолечение, лечебен масаж, за криотерапия (лечение с лед). 

Един от най-добрите отоларинголози в страната оглави УНГ в горнооряховската болница

Отделението е обзаведено на съвременно ниво, като постепенно се подсигурява с нова апаратура, която увеличава възможностите за медицински услуги. В него работят двама лекари със специалност „Физикална и рехабилитационна медицина“, четири рехабилитатори, двама кинезитерапевти 3 медицински сестри, един масажист и три санитарки.

За разлика от рехабилитационните центрове и клиники, в горнооряховската болница се извършва ранна рехабилитация още в острите стадии на заболяванията.