/ netinfo
Даниел Панов инициира създаването на системата за туристическа информация  
Уеб портал ще свърже хотелите във Велико Търново с Общината и Областната дирекция на МВР. Създаването на системата за регистър и обмен на туристическа информация бе инициирано от кмета на Старата столица Даниел Панов. Тя ще облекчи работата на местния бизнес.

Въвеждането й цели намаляване разходите за услуги, повишаване на нивото на сигурност в града, като това ще е от полза както за жителите, така и за туристите. Подписан е и меморандум за взаимодействие и дългосрочно сътрудничество между Община Велико Търново и областната полицейска дирекция.

Велико Търново е домакин на Европейската олимпиада за сигурност и отбрана (СНИМКИ)

Системата за туристическа информация бе представена по време на среща между Даниел Панов,
представители на хотелиерския бизнес, на софтуерната компания – създател на продукта, както и на ОД на МВР. Даниел Панов коментира, че достъп до портала ще има всяко едно от 261-е категоризирани места за настаняване на територията на общината, а първите два месеца ще са тестов период, за да може да бъде проследена реалната работа на софтуерното решение и евентуалните възможности за оптимизация. „Системата не е задължителна – ползването й е по Ваше желание.

Градове, в които има подобни решения, отчитат около 20-30% ръст на заетостта на легловата база“, обърна се към хотелиерите кметът на Велико Търново.

Ще бъдат налични портал за ежедневна онлайн регистрация на туристи, пребиваващи в местата за настаняване на територията, както и портал за подаване на данни за справки – декларации от места за настаняване към уеб базирана облачна система. Информацията от първия портал ще постъпва в МВР, а  от втория – в общината.

Велико Търново се превръща в световна столица на фолклора

Новата система съчетава три електронни услуги, разработени според новите правила за защита и съхранение на личните данни. От всеки хотел или къща за гости ще могат да бъдат подавани справки-декларации с информация за българските туристи, адресни карти за чужденците, ежедневна справка за посетителите.

Осигурена е възможности и за водене на локален регистър – специална книга. Порталът позволява интегриране на данни от други софтуерни системи. Чрез него ще бъде улеснен контролът от страна на органите на реда и институциите към некатегоризирани места за настаняване.

По време на срещата бяха обсъдени и други въпроси, касаещи туризма във Велико Търново. Даниел Панов припомни, че около 10% е ръстът на посетители в Старата столица през миналата година, а данните от настоящия сезон показват продължаване на тенденцията, въпреки мащабните ремонтни дейности в града.

Над 175 участници се включиха в "Културен туризъм" 2018

„Ежедневно експертите в строителната дирекция на общината следят за качеството на дейностите по проекта за градска среда в старата част на Велико Търново. Всяка седмица лично проверявам изпълнението и ако се наложи – фирмите взимат на момента мерки“, коментира Панов.

Той увери, че сроковете се спазват и дори се очаква основното строителство да е готово до края на септември, вместо през декември. „Тази мащабна дейност води до известни затруднения, но нека бъдем търпеливи – всичко е за по-добрия облик на Старата столица“, завърши Даниел Панов.