/ netinfo
Над 4000 изпълнители от десет държави пристигат в старата столица за XXII-то издание на Старопланински събор „Балканфолк”
Над 4000 изпълнители от десет държави пристигат във Велико Търново, за да превърнат Старата столица в световна фолклорна столица. От 11 до 20 май включително старопрестолният град ще бъде домакин на XXII издание на Старопланински събор „Балканфолк”.

Над 175 участници се включиха в "Културен туризъм" 2018

Повече от 200 фолклорни състави, индивидуални певци и музиканти от всички етнографски области в България
ще представят пъстрото многообразие на българската народна музика и танци.

Даниел Панов бе удостоен с наградата „Златен век“

Това съобщиха директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в общината Нелина Църова и организаторът Калоян Николов, президент на Европейската асоциация на фолклорните фестивали.

Велико Търново бе домакин на национална среща на туристическите информационни центрове

Съпътстващи събития са IX Национален шампионат „Еврофолк” и Световната купа по фолклор. Общо 10 000 лева е наградният фонд, а изпълненията ще бъдат оценявани от авторитетно жури.

Колективи от Канада, Швеция, Индонезия, Иран, Малайзия, Грузия, Литва, Индия и Якутия също ще гостуват на сцената във Велико Търново. Концертната програма започва в петъчния 11 май. Всеки ден до 20 май (включително) надпяванията и надиграванията ще се провеждат в Летния театър в парк „Марно поле”.

20% е ръстът на чуждестранните туристи в града

Официалното откриване на Старопланински събор „Балканфолк” 2018 е утре вечер в 19:00 часа. В ранната съботна вечер (12 май) участниците във фестивала ще дефилират по главната улица на Старата столица „Васил Левски” и ще представят кратки изпълнения пред паметника „Майка България”. Шествието започва в 18,00 ч.

Панов: Велико Търново е на челните места по целесъобразно усвояване на европейски средства

Фестивалът и съпътстващите събития са част от музикалните празници „Евро фолк”, които се провеждат под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали и с подкрепата на Община Велико Търново.