/ ThinkStock/Getty Images
Велико Търново е пред грипна епидемия

Трима души са настанени в Реанимацията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ с усложнения вследствие на грип. Сред тях е и 21-годишна жена, която е бременна в 30-та гестационна седмица и 6- годишно дете.

Грипът не трябва да бъде подценяван, предупреждава д-р Ангел Кунчев

И двамата са с вирусен енцефалит и е доказан грипен вирус. Днес там е постъпила и жена с двустранна пневмония. И тримата са в тежко състояние. От началото на месеца Инфекциозното отделение на областната болница работи на пълен капацитет. В момента там са настанени десет души, сред които и деца на възраст от 5-10 години. 

Грипът настъпва: Не се самолекувайте

Ще изпратим официално писмо до РЗИ-Велико Търново за обявяване на грипна епидемия, тъй като случаите се увеличават, както и броя на хората с тежки усложнения“, съобщи началникът на отделението д-р Константин Рашков.

От началото на месеца през детско отделение са преминали над 200 деца. В момента броя на приетите за болнично лечение е 50. Лекарите напомнят, че основните симптоми на вируса са висока температура, главоболие, нарушено съзнание и остра кашлица. Медиците призовават пациентите да не предприемат самолечение, а веднага след като забележат някои от изброените симптоми да потърсят лекарска помощ.