/ Община Велико Търново
В Горна Оряховица ще има балотаж между ГЕРБ и БСП за България
Трети мандат за досегашния кмет на Велико Търново и кандидат на ГЕРБ Даниел Панов показват резултатите от местния вот, при 100 процента обработени протоколи на секционните комисии в общината.

Панов е събрал подкрепата на над 19 хиляди търновци и печели изборите с 60.5 процента от гласовете. На второ място остава кандидатът на БСП Весела Лечева с 22.2 процента, а на трето място е юристът и кандидат на Демократична България Калоян Янков.

"Вече е ясно и разпределението на мандатите в новия общински съвет във Велико Търново", съобщи за Дарик председателят на Общинската избирателна комисия Десислава Йонкова.

Общият брой на съветниците е 37, а най-много от тях, 17 души, са от ГЕРБ. На второ място е местната коалиция БСП за България, в която участват АБВ и Движение 21 – те ще имат 7 места в местния парламент. На трето място по вот се подреждат от дясноцентристката формация „Българска демократична общност”, като техните съветници ще бъдат трима.

Толкова ще имат също от Демократична България-Обединение и от ВМРО. По двама души ще представляват ДПС и коалицията „Алтернатива на гражданите”. Над 4300 от бюлетините за общински съветници във Велико Търново са недействителни.

Председателят на Общинската избирателна комисия Десислава Йонкова посочи като основна причина, че в много голяма част от тях е имало отбелязване само на преференция, без да има отбелязване в квадратчето на съответната партия или коалиция.

В община Горна Оряховица, която е втора по големина в областта, ще има балотаж между кандидата на ГЕРБ Добромир Добрев и този на местната коалиция БСП за България Явор Божанков. В Свищов печели досегашният кмет Генчо Генчев, който участваше като независим кандидат на тези избори.

В една от малките общини, но с най-висока избирателна активност на вота вчера, Златарица също ще има балотаж. Там на втория тур ще се съзтезават кандидатът на ВМРО и дългогодишен кмет Пенчо Чанев и кандидатът на БСП Михаил Ганев.