Тодор Великов представи новия си политически проект във Велико Търново
Тодор Великов представи новия си политически проект във Велико Търново / Дарик нюз
Тодор Великов представи новия си политически проект във В. Търново
59273
Тодор Великов представи новия си политически проект във В. Търново
Тодор Великов представи новия си политически проект във В. Търново
  • Тодор Великов представи новия си политически проект във В. Търново
  • Тодор Великов представи новия си политически проект във В. Търново

Професионализъм, прагматизъм и предвидливост са трите основни стълба, върху които се изгражда новата партия Демократична алтернатива за национално обединение /ДАНО/, каза на пресконференция във В. Търново Тодор Великов. Той и колегата му Димитър Чукарски са създатели на новата формация. В момента двамата са независими депутати, след като преди време напуснаха РЗС. Тодор Великов е от Горна Оряховица, преди години бе областен председател на СДС- В. Търново и депутат на „сините" от нашия регион в 38-то Народно събрание.

„ДАНО ще заложи на нови лица- професионалистите и прагматиците, които могат да създадат предвидливи рамки за развитие на икономиката, земеделието, бизнеса, които да привлекат инвеститорите да влагат парите си тук. Въпреки че данъците ни са най- ниски в Европейския съюз, хората не искат да инвестират у нас, защото се стархуват, че ще загубят парите си", коментира Тодор Великов. По думите му през януари ще има нов конгрес на партията и тя ще бъде оглавена от Надежда Сандулова. Причината за забавянето е, че до края на годината тя е на работа в Европейската сметна палата. Според независимия депутат Надежда Сандулова  притежава необходимата биография, една от създателките е на българската Сметна палата и сега е на висок пост в европейската институция. ДАНО няма да има областни ръководства, а във всяка община ще си избират местно. Дали формацията ще се яви сама на парламентарните избори догодина или в коалиция ще стане ясно на следващ етап.

Чуйте повече за новата партия от Тодор Великов.

На пресконференцията депутатът коментира и казуса с Конституционния съд. Тодор Великов обясни, че той и колегите му независими депутати са внесли предложение за промяна на чл. 6, ал. 2 от Закона за Конституционния съд. Според нея присъствието или отсъствието на президента, председателите на Народното събрание и Върховните съдилища не трябва да е условие за полагането на клетвата на конституционните съдии. Измененията имат за цел да не допуснат да се повтори прецедентът с проваленото полагане на клетвата на Венета Марковска.

„Искаме да затворим вратата, която президентът отвори широко. През нея вече всеки може да се промъкне и да тълкува законите според моралните си норми", каза още Тодор Великов.

 Още от него във втория звуков файл.

Независимият депутат добави, че ще подкрепи Галя Гугушева за конституционен съдия, защото от една страна трябва да се сложи край на кризата, а от друга я смята за сериозен кандидат.