/ Областна администрация
Ново свлачище се е образувало в златаришкото село Калайджии. Това съобщи за  „Фокус“ кметът на Златарица Пенчо Чанев. Земната маса се е свлякла пред няколко дни.

Свлачището се намира на кръстовище в селото, между ул. „3-та“ и „4-та“. Ширината му е около 200 метра, а площта, на която се простира вътре в населеното място, е около 7-8 дка. Според кмета свлачищните процеси продължават и ако не се вземат мерки на време, засегнатата площ ще се разрасне.

Огромното свлачище все още блокира пътя Смолян - Мадан

„Застрашена от откъсване е и улица „4-та“. Ако и тя пропадне, 1/3 от населението в селото ще остане откъснато от света. Застрашени са и няколко къщи, които се намират на около метър от свлачището“, посочи Пенчо Чанев.

Той допълни, че във връзка с новообразувалото се свлачище е изпратено уведомително писма до Министерство на регионалното развитие и благоустройството с копие до „Геозащита Плевен“. Очаква се да пристигне екип, който да го регистрира.

Кметът подчерта, че това не е единственото свлачище на територията на Калайджии. Преди няколко години е пропаднала земна маса на другия край на селото, която също е затворила път. До ден днешен жителите на селото използват обходен маршрут, въпреки че има изготвен проект за укрепване на пътя.

Свлачището край Смолян - най-мащабното в страната

Проектът е на стойност 200 000 лева. Пенчо Чанев посочи, че община Златарица е една от общините с най- много образували се свлачище не само на територията на област Велико Търново, но и на територията на цялата страна. Едно от големите свличания на земна маси е в село Шивачево.

Свлачище блокира пътя Смолян-Средногорци вече няколко дни (СНИМКИ)

За укрепването му Община Златарица е отделила собствени средства в размер на 120 000 лева. Ремонтните дейности обаче все още не са стартирали заради лошото време. Преди няколко часа кметът е получил обаждане от кметския наместник на село Разсоха, който го е уведомил също за свлачищни процеси в селото.

„Непрекъснато се образуват нови свлачища. Това са много големи обекти за нас, които изискват много средства. Тези суми са непосилни за една малка община“, посочи Пенчо Чанев, като допълни, че за укрепване на трите свлачища ще са необходоими над 1 млн. лева.