/ Областна администрация
Областният управител на Русе Галин Григоров свика спешно междуведомствената комисия във връзка с активизирано свлачище. Той и заместникът му Валентин Колев се запознаха със създалата се усложнена обстановка, предизвикана от свличане на земни маси по пътя между село Пиргово и помпена станция Пиргово – 1 на „Напоителни системи клон долен Дунав“ ЕАД и станцията на ВиК ООД.

свлачище Пиргово
Областна администрация

Нарушена е проходимостта на пътя, невъзможно е и обслужването на съоръженията на двете дружества. С цел минимизиране възможността от злополуки с преминаващи хора и превозни средства, както и ограничаване последиците от въздействието на свлачищните земни маси, е осъществена контролна дейност и обследване състоянието на ската.

Огромно свлачище блокира пътя Смолян - Мадан

За тази цел беше свикана междуведомствена комисия, включваща представители на компетентни институции – началникът на отдел „Държавна собственост“ в Областна администрация Русе Огнян Атанасов, началникът на Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението комисар Димитър Павлов, кметът на село Пиргово Илиан Бодуров, заместник-кметът на община Иваново Пламен Дончев и служители от двете гореспоменати дружества.

свлачище Пиргово
Областна администрация

Освен свлечените земни маси има опасност и от образуване на нови свлачища в съседните участъци. По-късно пристигна и специализиран екип на пожарната, който се зае с обезопасяването на района. Областният управител е в постоянен контакт с всички страни, имащи отношение по проблема и координира действията между институциите.