/ Община Свищов
За поредна година Община Свищов организира събитие, на което свищовските средни училища представиха пред родители и ученици възможностите за образование в гимназиален етап.

Община Свищов

На проведената на 15 юни "Панорама на средното образование в Община Свищов" представителите на петте свищовски училища обявиха броя паралелки и видовете профили, които предлагат за прием 2019/2020.

Община Свищов

Домакин на събитието, което се проведе в заседателна зала «Ректорат», към СА "Д. А. Ценов" беше зам.-ректорът проф. Марияна Божинова, която заедно с основните организатори в лицето на зам.-кмета Анелия Димитрова и началник отдел "Образование" Румяна Кузева, дадоха старт на тазгодишната инициатива.

Община Свищов

"Панорама на средното образование в община Свищов» цели да представи възможноститите за обучение в гимназиален етап в нашата община, така че родители и ученици да направят информиран избор, който да е адекватен на техните очаквания, на техните потребности и изисквания", каза в приветствените си слова зам.-кметът Анелия Димитрова.

Панорама на образованието в Свищов организира общинското ръководство

Тя благодари на проф. Божинова за това, че Стопанска академия отново е домакин на събитието и подчерта, че това е съвсем закономерно, предвид факта, че свищовското висше училище е естествено продължение на образованието в Община Свищов и негов следващ етап.

Община Свищов

Проф. Божинова също изрази удоволствие да приветства всички с "Добре дошли!" в сградния фонд на СА "Д. А. Ценов", за провеждане чудесния форум. Тя подчерта, че това е една прекрасна инициатива на община Свищов и отдел "Образование", която според нея, е съвсем естествена, имайки предвид факта, че град Свищов от столетия се слави със своите образователни институции.

Община Свищов

"Убедена съм, че ръка за ръка, общинското ръководство, академичното ръководство и ръководствата на училищата можем да постигнем много неща по отношение разнообразяване  и подобряване живота на младите хора, за да останат в общината и да продължат висшето си образование в град Свищов", категорична бе тя.

Намаляват безработните в Община Свищов

След официалното откриване на форума, всяко от училищата направи представяне на своя прием за 2019/2020 година, както следва:


- ПДТГ "Димитър Хадживасилев" предоставя възможност за обучение в 1 паралелка с профил «Организатор на туристическа агентска дейност» и две дуални форми на обучение с професии: "Спедитор-логистик» и «Системен програмист";

- СУ "Николай Катранов" предлага обучение в 2 паралелки с профил "Чужди езици";

- Свищовска ПГ "Алеко Константинов" предоставя избор между 6 професии: "Готвач", "Техник на компютърни системи", "Техник по транспортна техника", "Техник на енергийни съоръжения и инсталации", "Оператор в производството на облекло" и "Ресторантьор";

- СУ "Димитър Благоев" - 2 паралелки с профили: "Софтуерни и хардуерни науки", "Предприемачески" и една професия: "Компютърен график";

- СУ "Цветан Радославов" - 1 паралелка с профил "Природни науки"


На всеки от щандовете посетителите имаха възможност да направят директни консултации за приема и да получат брошури и флаери, които да подпомогнат за техния избор.

Община Свищов

За пореден път талантливите момичета от клуб "Естрада" допринесоха със своите песни за доброто настроение на присъстващите и създадоха приятна атмосфера за непринудени разговори между участниците във форума.