Националният състезател по ски бягане и ски ориентиране Мартин Пенчев, който е второкурсник в специалност “Педагогика на обучението по физическо възпитание” във Великотърновския университет, участва в Зимната универсиада, провела се от 1-ви до 12-ти март. Домакин на игрите бе руският град Красноярск. Програмата на игрите включваше 12 спорта, сред които и ски ориентиране.

ВТУ ще бъде домакин на престижно студентско състезание 

Мартин взе участие в състезанията по ски ориентиране, като се нареди на старт с още 53-ма състезатели от 19 страни. В първата дистанция спринт той се класира на 16-то място с изоставане 2,01 мин от победителя Владислав Киселев – Русия. В преследването той отстъпи едно място назад и се класира на 17-то място, а шампион отново е представител на домакините, този път Сергей Горланов. В класическата средна дистанция Мартин зае 14-то място, а златото бе спечелено от норвежеца Йорген Баклид.

Посланикът на Ирландия посети ВТУ

Мартин направи много силни стартове като остави зад гърба си представители на домакините, норвежци, финландци, шведи, италианци, швейцарци, както и много други състезатели, които не са представители на световните сили в този спорт. Това е втората година, в която Мартин се състезава при мъжете и перспективите за бъдещо още по-добро класиране са пред него.

В Зимната универсиада България бе представена още от състезатели по алпийски ски, сноуборд и фигурно пързаляне.