Стопанска академия дипломира 74- тия си випуск
Стопанска академия дипломира 74- тия си випуск / Дарик нюз, архив

Завършилите образователно-квалификационна степен „бакалавър” в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” вече получават дипломите си облечени с академични тоги и шапки.  Бакалавърските тоги са допълнени със син шал – цветът, символизиращ безбрежната синева на хоризонта, необярната морска шир и неограничените възможности за младите хора.

Първите бакалаври, които усетиха емоцията да се дипломират с официалното академично облекло в тържествена атмосфера в аулата на родната Алма матер  са  абсолвентите на випуск 2009 от четирите факултета на висшето училище – „Мениджмънт и маркетинг”, „Производствен и търговски бизнес”, „Стопанска отчетност” и „Финанси”. В 18-те специалности, развивани от катедрите към четирите факултета се дипломираха близо 2000  студенти, 135 от които завършиха с отличен успех от годините на следване (между 5.95 и 5.50) и оценка от държавен зрелостен изпит 6.00.

На тържествените церемонии по дипломиране на бакалаврите от випуск 2009 поздравителни слова към абсолвентите поднесоха ректорът проф. д-р Величко Адамов, зам.-ректорите проф. д-р Любен Кирев и проф. д-р Теодора Димитрова, деканите на факултети и ръководителите на  съответните катедри.

Обръщайки се към дипломантите, в поздравителното си  слово ректорът проф.  Величко Адамов заяви: „В живота си човек има много красиви и вълнуващи мигове. Мигове, които не може да забрави цял живот. Може би това тържество ще бъде един от незабравимите мигове за вас – нашите абсолвенти, които завинаги ще останете част от Стопанска академия и ще усещате в себе си академичния дух на Свищовската Алма матер. Знам, че вие ще бъдете добри професионалисти, знам че ще бъдете победители, защото ние тук в Стопанска академия създаваме победители”.

В чест на абсолвентите на всяка церемония звучеше и студентският химн Gaudeamus igitur. Нов акцент, който подсили емоциите на абсолвентите при тяхното дипломиране бе полагането на Галилеевата клетва. Първи този ритуал изпълниха дипломантите от факултет „Финанси”. Чрез полагане на клетвата те тържествено обещаха „да пазят името на университета, да защитят достойно професионалната си подготовка, верни на своя народ да допринесат с труда си за неговото по-добро бъдеще, да бъдат достойни граждани на Отечеството си”. Стопанска академия е сред първите висши училища в България, откликнали на хуманния  призив, отправен на митинг в чест на Галилео Галилей на 7 януари 1989 г. от едноименния площад пред църквата „Санта Кроче” във Флоренция. Призивът е да се въведе във всички университети и институти Галилеева клетва, подобна на Хипократовата – да се произнася тържествено обещание за използване на науката единствено за борба с болката и страданието, в името на хуманизацията на света. След полагане на клетвата прозвуча „Многая лета” и бяха връчени дипломите на абсолвентите.