Старшина-курсант Ивелина Жекова е носител на Академичната награда Трети март
Старшина-курсант Ивелина Жекова е носител на Академичната награда Трети март / Дарик нюз, архив

Старшина- курсант Ивелина Жекова е тазгодишната носителка на Академичната награда „Трети март" на Община В. Търново. Тя бе избрана от Академичния съвет на Националния военен университет „Васил Левски", а на вчерашната сесия Местният парламент я утвърди.

Старшина Жекова завършва военна специалност „Ядрена, химическа и биологическа защита и екология" и гражданската специалност „Защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи". Средният и успех в дипломата е 5,83. Носителката на приза в размер на 3000 евро владее английски и турски език. Участва в отбора по стрелба с пистолет „Макаров" на НВУ, като в последните три години е спечелила 1 златен и 2 сребърни медали от различни състезания в Българската армия.

Ивелина ще получи парите заедно с грамотата към нея днес на тържествена церемония от 11.00 часа в Дома на културата във Военния университет.

Академичната награда „Трети март" беше учредена през 2008 г. Присъжда се на курсант от Националния военен университет „Васил Левски", който е последна година редовна форма на обучение, има отличен успех от семестриалното следване, с различни изяви в областта на научната, спортна, културна и обществена дейност, без административни наказания. Призът се дава винаги в навечерието на националния празник на България.

Първият носител на наградата беше лейтенант Христина Христова.