/ netinfo

Между 0.25 до 0.35 лв. е цената на яйцата във Велико Търново дни преди Великден, сочи репортерска проверка на Дарик радио– Велико Търново. В големите търговки вериги яйцата се продават най-евтино –  0.25 лв. за брой, а някъде има и промоции - между 6.00 и 7.00 лева за цяла кора яйца.

Завъртете невероятно вкусен козунак в пералнята

Домашните  яйца са на цена от около 0.25 -0.30 лв. за брой като зависи от тяхната големина. И през тази година на пазара има пъдпъдъчи яйца, които не се търсят много често, но понякога се вземат от домакините за декорация към традиционно боядисаните яйца за празника. Цената за брой е 0.30 лв. Могат да бъдат намерени и пачи яйца, като тяхната цена е между 0.75 и 1.00 лв. за брой.

Как да сварим перфектните яйца за Великден?

В големите вериги магазини преди Великден винаги се продават и боядисани яйца, който са по 10 или 20 броя. Боядисани и украсени великденски яйца могат да бъдат намерени и в сладкарниците. Търговците припомнят, че на всяко яйце има маркировка, обикновено в червен цвят, която гарантира, че яйцето е прясно и годно за консумация.

Как да разпознаем хубавото агнешко месо?

Другото традиционно нещо за празника са козунака и кифличките. Козунаците, пакетирани от заводи и фирми за сладкарски изделия, се предлагат на сравнително ниски цени, започващи от 1.40 лв. за брой.

Красиви великденски яйца (СНИМКИ)

По-голям е интересът на купувачите към козунака, направен в частните фурни, където се пече и на пещ. Там цената варира между 3.00 и 5.00 лв. за около 500 грама от великденското изделие. Сумата се определя в зависимост от пълнежа – локум, стафиди или шоколад, както и от формата и украсата отгоре. Кифличките са на по-достъпни цени и могат да бъдат намерени за 1.20 – 1.60 лв. също за 500-600 грама.