/ netinfo
Сондажни дейности, свързани с предстоящото укрепване на свличането на земна маса в подножието на Царевец, налагат временно затваряне на улица „Св. Климент Охридски“ във Велико Търново. Движението ще бъде ограничено във вторник между 10:00 и 13:00 часа, или до приключване на работата, в участъка от площад „Цар Асен I“ до кръстовището край църквата „Св. Четиридесет мъченици“.

Поради ремонтните дейности на улица „Читалищна“, която също е затворена за движение, два са вариантите за обходни маршрути в двете посоки между Велико Търново и Арбанаси – през Южния пътен възел, кв. „Света гора‘ и обиколния път зад Царевец, или през с. Шереметя.

Сондажните дейности налагат временни промени и в движението на градския транспорт. За времето, в което ул. „Св. Климент Охридски“ е затворена, автобусна линия №5 няма да преминава през старата градска част. Крайна спирка на автобусни линии с номера 50 и 110 ще е площад „Цар Асен I”.

Заради свличането на земната маса и пропадането на участък от тротоара, разположен над средновековния манастир „Великата лавра“, кметът Даниел Панов разпореди спешно проектиране на необходимия авариен ремонт. За безопасното движение на пешеходците върху част от пътното платно са монтирани предпазни парапети, ограждения и пътни знаци.

Община Велико Търново апелира към водачите на моторни превозни средства и към пешеходците да преминават с повишено внимание в района и да се съобразяват с временната организация на движение.