Снимката от видеозона на бебето от Горна Оряховица била манипулирана
Снимката от видеозона на бебето от Горна Оряховица била манипулирана / снимка: www.sxc.hu

В случая с ареста на лекарите от Горна Оряховица категорично няма полицейски произвол и полицейско насилие. Това заяви в предаването „Кой говори" на Дарик заместник-директорът на Института по психология към МВР Росен Йорданов. Според него от изнесените до момента данни може да се каже, че детето на 17-годишната родилка категорично е имало жизнени функции след раждането.

По думите на Росен Йорданов снимката от видеозона, за която беше съобщено, че доказва липсата на сърдечна дейност преди изваждането на плода, била манипулирана: „Видеозонът е манипулиран, изрязани са части, където трябва да личи датата и пациентът, на който е направена снимката".

Запитан законни ли са СРС-та, използвани за подслушването на шефа на болницата д-р Миролюб Кожухаров, и каква е причината той да бъде подслушван, Росен Йорданов отговори: „Абсолютно са законни. Подслушван е директорът на болницата, но не мога да ви кажа защо, става въпрос за друг случай".

Заместник-директорът на Института по психология към МВР каза още в „Кой говори", че цялата история е доста тъжна, доста мрачна и доста поучителна: „Тъй като съм пряк участник в част от разследването на този случай, мога да кажа моята първоначална оценка. Аз смятам, че в случая се касае за два типа действие. Първо, действията на лекарите на този етап, така както изглеждат от информацията, с която се запознах, е поредица от престъпна немарливост. Вторият, е изцяло наказателен. Група лекари с дълъг опит и стаж, на отговорни позиции, които се опитват да се сговорят за това да прикрият тази грешка, тези поредици от грешки. Ако кажем, че лекарите още при раждането преднамерено са тръгнали да убиват това дете, няма да бъдем точни и никой не го твърди".

Росен Йорданов добави, че ще бъдат повдигнати обвинения на лекарите, но не може да каже точно за какво. „Предполагам, че първо, ще бъде за престъпна небрежност, довела до смърт. Второ, опит за прикриване на фактите. Може би някои от тях ще получат обвинения и по член 116, умишлено убийство", заяви още Йорданов.