Шахматист от Етър станал шампион на България без да ходи на училище
Шахматист от Етър станал шампион на България без да ходи на училище / Дарик нюз, архив
Шахматист от „Етър” станал шампион на България без да ходи на училище
60564
Шахматист от „Етър” станал шампион на България без да ходи на училище
  • Шахматист от „Етър” станал шампион на България без да ходи на училище

Трите деца от ловешкото село Дренов, които принудително бяха отнети от баща им заради това, че не ги е пускал на училище, са състезатели на Шахматен клуб „Етър" /В. Търново/. Димитър, Елена и Волен не са били съвсем изолирани, тъй като двамата им родители са ги водили на тренировки и турнири, съобщи треньорката им Светла Йорданова.

Димитър и Елена Дюлгерови са кръстени на баща си майка си. Заедно с най-малкият си брат Волен са обещаващи спортисти. Димитър е републикански шампион за юноши до 16 години, а Волен е трети в страната на блиц. Двамата бяха част от тима на великотърновския клуб, който стана отборен първенец на България.

Треньорът на шахматистите от „Етър" Светла Йорданова, която работи с тях от две години, заяви, че са много културни и възпитани и добре са се сработили с другите. Нито те, нито родителите им са създавали проблеми в клуба или на състезания. Това, че са били малко странни, го е отдавала на факта, че живеят в малко населено място. Светла Йорданова е изненадана от информациите, че майката Елена е била в чужбина през последните две години, тъй като до последно тя е ходила по състезания с тях.

„Създаваха впечетление за много задружно семейство. Децата много обичаха играта, особено най- големия и се занимаваха с желание. Научих, че не ходят на училище малко, след като дойдоха при нас от ловешки клуб и този факт ми се стори странен, но те си имат свои разбирания за възпитанието. Това не пречеше на изявите им в спорта. Факт е, че при дебюта си на републиканско Димитър взе златния медал. Родителите са споделяли с мен, че водят дела с държавата и се притесняваха да не им отнемат децата", разказа Светла Йорданова.

Според нея е жалко, че обещаващото спортно бъдеще на трите деца ще приключи, тъй като изпращането им в социални институции ще попречи на тяхната нормална шахматна подготовка.

Чуйте разказа на Светла Йорданова в звуковия файл.