Сашо Ангелов: Двубоят с Локомотив (Г.Оряховица) ще определи кой накъде тръгва
Сашо Ангелов: Двубоят с Локомотив (Г.Оряховица) ще определи кой накъде тръгва / Дарик нюз, архив
Сашо Ангелов: Двубоят с "Локомотив" /Г. Оряховица/ ще определи кой накъде тръгва
70711
Сашо Ангелов: Двубоят с "Локомотив" /Г. Оряховица/ ще определи кой накъде тръгва
  • Сашо Ангелов: Двубоят с "Локомотив" /Г. Оряховица/ ще определи кой накъде тръгва

Единайсет контролни срещи изиграха през почти двумесечната си зимна подготовка футболистите на „Етър В. Търново”, като във всички гостуваха. „Виолетовите” записаха три победи, четири равенства и още толкова загуби.

Великотърновци надиграха „Янтра” в Габрово с 3:2, „Евроколеж” /Пловдив/ с 2:0 и „Спартак Плевен” с 2:1. Завършиха наравно с „Дунав” /Русе/ и „Марек” /Дупница/ 0:0 и с ОФК „Павликени” и „Бенковски” /Бяла/ 1:1. Загубите са от „Литекс” /Ловеч/ с 4:0, ФК „Раковски” /Раковски/ и „Гигант” /Съединение/ с 3:2 и ФК „Хасково” с 3:1.

За това как е протекла подготовката, какви са целите през пролетта и изпреварва ли в развитието си отбора клуба, разговаряме със старши треньора Сашо Ангелов.

- Г-н Ангелов, защо бе толкова дълга подготовката?

- Съобразявахме се с това, че е зима и исках да използвам хубавите дни в началото на януари, за да наваксаме някои неща. Ние не сме високо квалифициран отбор, за да си позволяваме да започваме по-късно. Младите момчета трябва да се учат постоянно.

- След като времето се развали, скочихте срещу липсата на терени във В. Търново, но това се прие разнопосочно. Имаше и мнения, че терени има, а отборът не е в "А" група, за да има чак такива претенции...

- Да, наистина "Етър" не е в "А" група, но се води подготовка на ниво, доближаващо се до "А" група. Който го е твърдял това, да дойде и да види за какво става въпрос. Ходим в Дебелец, там има някакви обещания, че теренът горе-долу ще се поддържа от Общината. Не се поддържа и е нормално хората там да не ни пускат да играем. Който е твърдял това, е против "Етър", против мен ила някой друг в клуба. Това е болка, защото от 25 г. нищо не е правено за терените в града. Ако мислим "Етър" да върви нагоре, а аз мисля това, трябва да има база за децата, защото са вече 250 в школата. В тази база да се води нормална подготовка. Сега ако нямаме транспорта, осигурен от Сашо Нанков, няма изобщо да има и тренировъчни занимания. Задавам риторичен въпрос: какво става с тренировъчното игрище западно от стадиона? Това трябва да се реши, а не само да го говоря и да няма никакъв отзвук. Ако не може да стане, някой да излезе и да каже: не става, а не само да се обещава.

- Успяхте ли да направите подготовка, въпреки проблемите с терените?

- Аз съм доволен от подготовката, добре премина всичко, с една-две леки контузии, които вече отшумяха. Но ние ще стигнем едно ниво и ще бъдем затиснати, защото няма да можем да се развиваме нагоре. Убеден съм в това и причината ще бъде базите и финансирането на клуба. То е толкова минимално, че се равняваме с посредствените отбори в тази група.

- Кой трябва да помогне на финансирането, само на Общината ли е задължение според Вас?

- Ние не сме общински клуб, за да е само на Общината. Започват мачове, а всеки ще иска "Етър" да бие, защото тази емблема е голяма отговорност. А оттук нататък? Време е вече някои държавни хора да не мислят за собствения си джоб.

- Опитахте ли се да говорите с бизнесмени от В. Търново да подкрепят клуба?

- Това не е моя работа, а на Управителния съвет, който е сформиран именно за това. А не просто да има някакъв отбор. Ако беше за моето село - да, но сега говорим за Велико Търново. Аз не съм човек, който да ме влачи течението. Искам като се хванем за нещо, наистина да върви както трябва. В противен случай всичко заминава, границите са отворени.

- Надграден ли е отборът?

- Имаме три нови - Пламен Пенев, Борис Бисеров и Цветелин Борисов. Имам нужда от такива хора. Ако ме питате дали съм освободил някого - аз не съм назначавал някого, че да го освобождавам. При нас единствено е картотекирането.

- А каква е ситуацията с Мариян Блажев?

- Засега е тук, още не е картотекиран за първия мач. Аз ще преценя дали остава при нас.

- Какво очаквате от пролетния полусезон?

- Стартираме с мач в Левски - мач, в който ще направим всичко възможно да победим. Вторият двубой с "Локомотив" (Г. Оряховица) е един от ключовите, въпреки че има още 15 мача. Това е двубой, който ще определи кой накъде тръгва. Но най-важно е нашият отбор да поддържа едно постоянно ниво и трябва да финишираме първи.

- Преди две години Цанко Цветанов казваше, че отборът е много по-напред в развитието си от клуба. Къде е сега отборът, и къде е клубът?

- Мога да кажа, че нещата се развиват по същия начин. Разликата е само в групите, иначе не виждам голяма разлика в организационно отношение. От тези 250 деца утре няма да има и 100 при условията, в които тренират.

- Коментира се, че "Етър ВТ" като нов клуб няма право да играе в професионалния футбол, защото е нов клуб. Правихте ли някаква проверка?

- Настина го пише в наредбата, но мен не ме интересува това нещо. Каквото ще да става, ние трябва да сме първи. Това е "Етър" и в главите на тези млади момчета трябва да е ясно, че те са длъжни винаги да излизат за победа.

- Ще издържат ли психически? Защото през лятото говерохме за обиграване и предстовяне колкото се може по- добре.

- Трябва. На мен и тогава в главата ми беше да сме ва първо място и съвсем малко не ни достигна. Аз казах, че не може да ни влачи течението, а са необходими високи цели.

- Как ще оцените представянето в контролите?

- Играхме с отбори над нашето ниво, направихме десет мача, в които като резултати съм удовлетворен, защото виждам къде сме. Това, че балансът ни е отрицателен, не е важно. Важно беше да играем със силни отбори. Отборът е вдигнал 20 % от играта си, но самото първенство ще си покаже. Основната ми цел е каквото ще да става, "Етър" трябва да се бори за първото място.

Интервюто със Сашо Ангелов можете да чуете в звуковия файл.