С юбилеен концерт търновският театър чества две годишнини
С юбилеен концерт търновският театър чества две годишнини / DarikNews.bg

С юбилеен концерт Музикално-драматичният театър „К. Кисимов" във Велико Търново ще отбележи 40-годишнината от създаването си и 60 години професионален драматичен театър. Спектакълът ще бъде тази вечер от 19,00 часа, а входът е свободен. Публиката ще може да се наслади на изпълнения от различни жанрове - опера, оперета, мюзикъл и драма.

В концерта ще участва целият състав на театъра, който ще представи части от емблематични постановки, поставяни през годините, каза директорът на МДТ Васил Вълчев. Спектакълът е подготвен от постановчика Борис Дюлгеров, диригента Атанас Варадинов, хормайстора Снежина Врангова, хореографката Румяна Маркова и Златан Маринов - дългогодишен член на творческия състав. Поставили сме си задачата да представим приемствеността между различните поколения актьори и солисти на театъра, обединена в един завършен разказ от неговото зараждане до наши дни, обясни Борис Дюлгеров.

На юбилейния концерт признание ще получат редица театрални дейци, оставили трайни следи с цялостния си принос в развитието на театъра, а така също хора от техническия екип, които винаги остават зад светлините на прожекторите. Всеки един от тях ще бъде удостоен с юбилеен плакет, специално изработен за церемонията.

Изложба на костюми от емблематични спектакли, играни на сцената на търновския театър, пълна експозиция от снимки и плакати от 1972 година до наши дни съпътстват големия концерт. Костюмът на Елена Стефанова от представлението „Хайде, душко, убий ме", емблематичните одежди на Коста Цонев от „Дон Кихот", оригиналната униформа на Кирил Ангелов от ролята му на Бойчо Огнянов в „Под игото" са малка част от костюмите, до които посетителите ще могат да се докоснат в рамките на експозицията.

По повод двете кръгли годишнине е реставриран портретът на Константин Кисимов и е съставено пано с портретите на всички директори на търновския театър, разположено близо до кабинета на настоящия ръководител на институцията Васил Вълчев. Паметта на търновския театър през годините е публикувана в юбилеен сборник от 140 страници, посветен на кръглите годишнини. Той ще бъде представен официално пред търновската общественост на концерта тази вечер.

Театралното дело във Велико Търново получава официален професионален статут на 14 юли 1952 година, когато съгласно решение на общинския народен съвет се създава Окръжен театър. Негов дом е читалище „Надежда", а първият директор е Никола Шиваров. В началото на седемдесетте години театърът в старата столица бележи нов подем - той получава мечтаната нова, специално проектирана за нуждите му сграда. Тържественото й откриване е на 20 април 1971 година с постановката „Под игото". Година по-късно, през 1972-а, започва официалното летоброене на МДТ „Константин Кисимов", когато отново с произведение на български автор - Парашкев Хаджиев, е представен мюзикълът „Службогонци".