Ромски филмов фестивал за първи път във В. Търново
Ромски филмов фестивал за първи път във В. Търново / DarikNews.bg
Ромски филмов фестивал за първи път във В. Търново
57192
Ромски филмов фестивал за първи път във В. Търново
Ромски филмов фестивал за първи път във В. Търново
  • Ромски филмов фестивал за първи път във В. Търново
  • Ромски филмов фестивал за първи път във В. Търново

Ромски филмов фестивал ще представи документални и игрални ленти на социална тематика във Велико Търново. VT Film Fest "Ромският въпрос" ще се проведе от 5 до 7 октомври и ще покаже 12 филма, които ще се прожектират в галерията на клуб "Таралеж" на Самоводската чаршия.

Фестивалът се организира от VT EVENTS и Център „Амалипе" като част от кампанията „Рома Прайд" ("Ромската гордост"), която се провежда за втора година в България. Съдействие за филмовия фестивал е оказало и Френското посолство у нас. Прожекциите са напълно безплатни, като филмите са разделени в три категории, засягащи различни социални проблеми в общността, а също така свързани с ромските традиции и обичаи.

Филмовият фестивал ще бъде открит с концерт на оркестър "Карандила- Джуниър" на 5 октомври от 21:30 на сцената на „Арт Лято 2012" край Асеневци. Прожекциите на филмите в Клуб „Таралеж" в трите дни ще бъдат от 16:00 до 20:00 ч. и са придружени с дискусии. Преобладават документалните филми, но са включени и два игрални - "Отивам в Италия" и "Гаджо Дило", с които ще завърши фестивалът на 7 октомври, обясни неговият организатор Галин Попов.

Чуйте го в първия звуков файл.

За първи път в България в рамките на ромския филмов фестивал  ще бъде показан документалният филм "Забравеният геноцид". Лентата, предвидена за 5 октомври от 19,30 ч., разказва историите на роми, оцелели в концлагерите в Аушвиц. Филмът е режисиран от Идит Блох, поясни Деян Колев от Център "Амалипе". Сред любопитните ленти са "Бетонни фараони", направен за погребалните обичаи на ромите-калдараши, които са издигали специални гробници за починалите си роднини, особено ако те са били по-богати.

Чуйте повече за тези два филма от Колев във втория звуков файл.

Кампанията „Рома Прайд" ще протече в цялата страна с различни инициативи. В Стражица на 5 октомври е организирано изложение на ромски заняти и традиционен ромски сватбен чеиз.

В Павликени, също на на 5 октомври, пред читалище „Братство" и Центъра за развитие на общността в града ще бъде представена изложба на стари прибори, съдове, инструменти и носии, представящи бита на различните етнически групи от общината. В горнооряховския кв. Калтинец на 6 октомври пред местния клуб и читалище „Пробуда" ще се проведе изложба на картички, рисунки, кошничарски изделия, направени от ромите- бургуджии, ще бъдат показани и характерните за тях престилки и забрадки.

На 7 октомври във великотърновското село Водолей пред сградата на кметството ще бъде показана изложба на стари изделия - дамаджани и паници, терлици, забрадки за молитва, специфични за района традиционни ромски носии. На 8 октомври в село Леденик ще открият изложба на рисунки, български национални носии, стари тъкани кърпи и турски традиционни дрехи.  Ще се демонстрира на живо калайдисване на джезве, представяне на традиционен калайджийски ромски годеж. Деца от населеното място ще пеят и танцуват традиционни български, ромски и турски песни и танци.